Het logo van Google op de ramen van het hoofdkantoor in Mountain View
NOS Nieuws

Moederbedrijf Google nu waardevolste bedrijf ter wereld

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Het moederbedrijf van Google, Alphabet, is het waardevolste bedrijf ter wereld geworden. Het techbedrijf presenteerde vanavond zijn kwartaal- en jaarcijfers. Het boekte een omzet van 21,3 miljard dollar in de laatste drie maanden van 2015. Dat is bijna 20 procent meer dan een jaar eerder. De winst komt uit op 6,7 miljard dollar.

Dit overtreft de verwachtingen van analisten en dat heeft een positief effect. Het aandeel staat nabeurs bijna 6 procent in de plus. Daardoor is Alphabet nu 568 miljard dollar waard.

Daardoor stoot het bedrijf dat ooit begon als zoekmachine Apple van de troon. De smartphoneproducent was de afgelopen jaren, afwisselend met oliebedrijf ExxonMobil, het waardevolste bedrijf ter wereld.

Google-topman Sundair Pichai zei tijdens de toelichting op de cijfers dat Gmail nu meer dan 1 miljard maandelijks actieve gebruikers heeft. Het is de zevende Google-dienst die dit aantal haalt.

Het zijn bijzondere kwartaal- en jaarcijfers voor de internetgigant. Het bedrijf kondigde in augustus aan dat Google voortaan onderdeel is van Alphabet. Larry Page, mede-oprichter van het internetbedrijf, is de nieuwe topman geworden van het overkoepelende geheel. Onder het label van Google vallen nu alle bekende diensten, zoals Gmail maar ook YouTube. Ook zorgt dit onderdeel verreweg voor de meeste inkomsten.

Moonshots

Onder het andere label vallen alle ‘moonshots’. Zo worden de bedrijven genoemd die nog lang geen geld opleveren en nu vooral geld 'verbranden'. Dat blijkt ook uit de kwartaalcijfers. De bedrijven draaiden samen in 2015 448 miljoen dollar omzet en verloren tegelijkertijd 3,5 miljard dollar.

De scheiding tussen Google en wat Alphabet zelf 'other bets' noemt is aangebracht zodat het voor beleggers duidelijker is hoeveel geld Alphabet besteedt aan nieuwe projecten. Deze onderdelen leveren nu nog weinig op, maar van sommige onderdelen wordt op termijn veel verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl