NOS Nieuws

Voorverkiezing Iowa: Sanders aan kop op Facebook

De voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap zijn begonnen. Iowa is de eerste staat waar de Democratische en Republikeinse kandidaten het tegen elkaar opnemen. Op verschillende plaatsen zijn bijeenkomsten waar mensen hun stem kunnen uitbrengen.

De Democratische kandidaat Bernie Sanders domineert de berichten op Facebook, zo heeft het sociale netwerk bekendgemaakt. 42,4 procent van alle gesprekken over de strijd in Iowa gaan over de senator van Vermont.

Hij wordt gevolgd door de Republikein Donald Trump met 21,7 procent en de Democraat Hillary Clinton met 13,1 procent.

Trump maakt in de verkiezingsstrijd goed gebruik van sociale media. De vastgoedmagnaat is vooral actief op Twitter en heeft van alle kandidaten de meeste volgers.

Enthousiast

Hoeveel er over iemand wordt gesproken op sociale media zegt niets over het aantal stemmen dat de kandidaat krijgt, zeggen experts. Maar geeft volgens hen wel aan hoe enthousiast de aanhang is.

Over senator Ted Cruz (Texas), senator Rand Paul (Kentucky) en de gepensioneerde neurochirurg Ben Carson, allen Republikeinse kandidaten, wordt in respectievelijk 10,7 procent, 4,7 procent en 2,6 procent van de berichten op Facebook gesproken.

'We love you, Bernie'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl