IBAN
NOS Nieuws

Europa wil rekeningnummer koppelen aan e-mailadres

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

Het moet makkelijker worden om geld over te maken naar een andere rekening. Nu hebben gebruikers te maken met lange IBAN-rekeningnummers, maar dat moet ook kunnen met iemands telefoonnummer of e-mailadres. Dat bevestigt de Europese Centrale Bank (ECB) na berichtgeving van RTL Z.

Wie geld wil overmaken naar een rekening, heeft dan dus volstaan met iemands telefoonnummer of e-mail. Het initiatief komt van de banken zelf, maar de ECB is er wel bij betrokken, aldus een woordvoerder van de ECB.

Er komt daartoe een centrale database waarin e-mailadressen gekoppeld staan aan andere kenmerken. Gebruik van de database is 'opt-in': gebruikers moeten er bewust voor kiezen om andere informatie aan hun rekeningnummer te koppelen.

Uitwerking onduidelijk

De uitwerking van de plannen ligt nog niet vast. Zo is nog niet duidelijk of iemand meerdere rekeningen aan een telefoonnummer of e-mailadres kan koppelen. Ook zullen er in sommige landen nog nieuwe wetten moeten worden geïntroduceerd voordat het plan juridisch haalbaar is, meldt RTL. Hoe dat in Nederland zit, is onduidelijk. De Autoriteit Persoonsgegevens, voorheen het College Bescherming Persoonsgegevens, was maandagavond niet bereikbaar voor commentaar.

De drie grote Nederlandse banken zeggen tegen RTL dat ze enthousiast zijn over het systeem.

Sneller overboeken

Ook de snelheid van IBAN moet erop vooruit gaan. Het kost nu vaak een of meer dagen om geld naar een andere bank over te maken, maar als het aan de ECB ligt kan dat begin 2019 binnen enkele seconden.

Overigens bieden de banken Bunq en Knab al langer de mogelijkheid om met bijvoorbeeld telefoonnummers rekeningen te vinden, net als de app Twyp van ING.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl