NOS Nieuws

Leeuwen in Noordwest-Ethiopië toch niet uitgestorven

In een natuurgebied op de grens van Ethiopië en Sudan is een groep van zeker honderd leeuwen ontdekt. Dat is bijzonder nieuws voor natuurbeschermers omdat zij ervan uitgingen dat leeuwen in dat gebied uitgestorven waren. Natuurbeschermingsorganisatie Born Free Foundation zegt sporen van de dieren te hebben gevonden. Ook zijn de leeuwen vastgelegd op camerabeelden.

De sporen zijn gevonden in het Alatash National Park in Noordwest-Ethiopië, bij de grens met Sudan. Dat is een uitgestrekt gebied dat nog door weinig mensen is bezocht.

UItgestorven

Bij de lokale bevolking was wel bekend dat er leeuwen hebben geleefd in het gebied, maar ze werden nog nooit door wildorganisaties gezien. Aangenomen werd dat alle leeuwen in het gebied uitgestorven waren door de jacht en vernietiging van de leefomgeving.

Uitgestorven gewaande leeuw in Ethiopië

De Afrikaanse leeuw staat als 'kwetsbaar' op de lijst van bedreigde diersoorten van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN). Hoewel de leeuwen alleen zijn ontdekt in Ethiopië, wordt aangenomen dat ze ook in Sudan leven.

Mark Jones van Born Free Foundation vindt de ontdekking belangrijk. "Als we weten waar leeuwen leven, kunnen we samenwerken met de lokale bevolking en de autoriteiten om de dieren te beschermen", zegt hij tegen de BBC.

Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw is het aantal leeuwen in Afrika gehalveerd. Vorig jaar bleek uit een studie van de IUCN dat veel leeuwenpopulaties de komende jaren zullen verdwijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl