NOS Nieuws

Zorgbestuurder: Kamer voedt sfeer van wantrouwen

Boudewijn Ponsioen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Wilhelminaziekenhuis in Assen, kan er nauwelijks over uit. "Heeft de Tweede Kamer niets beters te doen?", vraagt hij zich af tijdens de hoorzitting die het parlement houdt over openbaarmaking van de declaraties van bestuurders in de zorg.

"Tamelijk ridicuul", noemt hij de wens van de Tweede Kamer om te spreken over het openbaar maken van bonnetjes. "U voedt onnodig de sfeer van wantrouwen tegen zorgbestuurders. Onze sector, waar goed werk wordt gedaan, verdient meer vertrouwen."

Publiek geld

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder regeringspartijen VVD en PvdA, wil meer transparantie over de bonnetjes die zorgbestuurders declareren, omdat het om publiek geld gaat.

RTL Nieuws deed onderzoek naar declaraties in de semi-publieke sector. Veel organisaties werkten mee, maar de meeste ziekenhuizen en zorginstellingen weigerden hun bonnetjes te geven.

Boele Staal, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Nieuwegeinse Antoniusziekenhuis, vindt dat er nu al voldoende controle is op de declaraties. "Er is een Raad van Toezicht, de accountant, het jaarverslag. Ik zie niet wat openbaarmaking van de bonnetjes toevoegt."

Het is voor u kennelijk pas goed als de burger kan zien of iemand één of twee biefstukken gegeten heeft

Boele Staal, Raad van Toezicht Antoniusziekenhuis

Volgens Staal gaan bonnetjes gauw een eigen leven leiden. "Ik moet ook de privacy van mijn bestuurders beschermen. Ze zijn geen loslopend wild."

Staal wil de bonnetjes best aan de Kamerleden laten zien, maar niet aan de hele samenleving. "Het is voor u kennelijk pas goed als de burger kan zien of iemand één of twee biefstukken gegeten heeft."

De Telegraaf meldt dat minister Schippers nu al de wettelijke mogelijkheid heeft om zorgbestuurders te dwingen verantwoording af te leggen over hun declaraties. Hoogleraar Jaap Sijmons zou dat schrijven in een memo die ook is besproken op bijeenkomsten van zorgbestuurders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl