Onderzoek op de IVF-afdeling in het Academisch Ziekenhuis Maastricht
NOS Nieuws

Londens instituut mag embryo's modificeren

Britse wetenschappers hebben toestemming gekregen om menselijke embryo's genetisch te modificeren. De toestemming is verleend door de Britse toezichthouder op dit gebied.

Het onderzoek is bedoeld om een dieper inzicht te verkrijgen in de allereerste fase van het menselijk leven. De experimenten vinden plaats gedurende de eerste zeven dagen na de bevruchting. Het onderzoek zou bijvoorbeeld duidelijk kunnen maken waardoor een miskraam wordt veroorzaakt.

Het blijft verboden om een aangepaste embryo te implanteren bij een vrouw.

Miskramen

De onderzoekers willen uitvinden wat er nodig is voor een embryo om uit te groeien tot een gezonde baby. Kathy Niakan van het Londense instituut verklaarde tegen de BBC dat miskramen vaak voorkomen, maar dat de kennis daarover nog altijd tekortschiet.

Vorig jaar maakten Chinese wetenschappers bekend dat zij erin geslaagd waren in een embryo een gen aan te passen dat een bloedziekte veroorzaakt.

Het hele onderwerp is controversieel. Sommigen vinden dat het veranderen van het dna in een embryo te ver gaat en de mogelijkheid opent voor het "ontwerpen" van babies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl