Zeid Ra'ad Al Hussein, mensenrechtenchef van de VN
NOS Nieuws

VN: geen amnestie voor oorlogsmisdaden Syrië

Het uithongeren van burgers in Syrië kan beschouwd worden als een oorlogsmisdaad. Volgens de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, de Jordaniër Zeid Ra'ad al Hussein mogen de mensen erachter daarom niet in aanmerking komen voor een amnestieregeling.

Zeid sprak op een persconferentie in Genève, waar vrijdag onder leiding van de VN een begin werd gemaakt met overleg over de beëindiging van de oorlog in Syrië. Er zijn nog geen rechtstreekse onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van de oppositie en die van het regime in Damascus.

Hongersnood

Mensen die zich schuldig maken aan misdaden tegen de menselijkheid zullen voor de rechter moeten komen, zei de VN-mensenrechtenchef.

Zeid haalde onder meer de situatie in Madaya aan, waar een ernstige hongersnood ontstond door een maandenlange belegering door het Syrische leger. Mensen zouden daar de hongerdood zijn gestorven.

Vijftien andere steden en dorpen in Syrië zijn ook van de buitenwereld afgesloten. Een Syrische oppositiebeweging had als voorwaarde voor de komst naar Genève gesteld dat de blokkades van steden en dorpen worden opgeheven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl