Het ontdekte schilderij van Jheronimus Bosch
NOS Nieuws

Onderzoekers ontdekken nieuwe Jheronimus Bosch

Onderzoekers hebben een nieuw schilderij ontdekt van de middeleeuwse schilder Jheronimus (Jeroen) Bosch. Het is het doek De verzoeking van de heilige Antonius dat in het bezit is van het Nelson-Atkins Museum of Art in de Amerikaanse stad Kansas City.

De Jeroen Bosch stond jarenlang in de kelder van het Nelson-Atkins Museum of Art omdat iedereen ervan uitging dat het schilderij was gemaakt door een leerling.

Met infraroodtechnieken hebben de onderzoekers tekeningen onder de olieverf zichtbaar gemaakt. "Deze ondertekeningen sluiten perfect aan bij wat op andere panelen uit het belangrijkste oeuvre van Bosch is aangetroffen."

Met een vrij dik penseel is met een waterig medium globaal en zoekend getekend hoe de voorstelling op het paneel moest komen. Deze zoekende aanpak van de voorbereidende tekening onder de verflaag komt voor in bijna alle andere werken van Jheronimus Bosch.

Nieuw schilderij Jeroen Bosch ontdekt

Op het paneeltje is de heilige Antonius te zien, omringd door merkwaardige monstertjes, karakteristiek voor Jeroen Bosch. Het is geschilderd tussen 1500 en 1510.

De ontdekking betekent volgens de onderzoekers een belangrijke uitbreiding van het kleine oeuvre van Bosch. Er zijn totaal nog ongeveer 25 schilderijen van hem bewaard gebleven.

Twee schilderijen afgeschreven

Negen internationale deskundigen deden zes jaar onderzoek naar het oeuvre van de wereldberoemde schilder en kwamen in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch met de uitkomst.

Vorig jaar oktober werd al bekendgemaakt dat twee schilderijen toch niet door Jeroen Bosch zijn geschilderd.

Het gaat om de schilderijen Kruisdraging van Christus, dat in het Museum voor Schone Kunsten in Gent hangt, en de Zeven Hoofdzonden, dat hangt in het Prado Museum in Madrid. Ze werden altijd gezien als beeldbepalend voor het werk van Bosch.

Herdenking

De experts stelden verder een verdubbeling vast van het aantal tekeningen dat aan de meester wordt toegeschreven, van 10 naar 20. Daarnaast wordt het schilderij Het Laatste Oordeel uit Brugge nu voor het eerst zonder omhaal aan Bosch toegeschreven.

Het onderzoek is gedaan in verband met de herdenking van de dood van de schilder, dit jaar 500 jaar geleden. Hij ging de geschiedenis in als de schilder van hemel, hel en verdoemenis.

Zijn doeken met vaak onwerkelijke en monsterlijke wezens waren in zijn eigen tijd al razend populair. Vandaag de dag behoren ze tot de topstukken van musea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl