Protesterende zeelieden bij een tweedaagse staking, op 21 januari
NOS Nieuws

Grieken gaan week van stakingen tegemoet

In Griekenland wordt deze week door veel beroepsgroepen gestaakt tegen de aangekondigde hervorming van de pensioenen en de belastingverhogingen. De acties moeten donderdag uitmonden in een van de grootste algemene stakingen van de laatste jaren.

Advocaten en notarissen leggen het werk de hele week neer. Boeren houden vandaag blokkade-acties op verkeersknooppunten.

Morgen ligt het openbaar vervoer in Athene door een staking gedurende vijf uur plat. Woensdag houden journalisten een 24-uursstaking.

Tsipras

Donderdag staat de grootste staking van de laatste jaren gepland. De vakbonden deelden vanochtend mee dat de ambtenaren, het personeel van de veerdiensten en de taxichauffeurs in staking gaan. Volgens de bonden worden de zelfstandigen ook hard getroffen door de pensioen- en belastingmaatregelen.

Premier Tsipras heeft gewaarschuwd dat het pensioensysteem in elkaar zal storten als de hervormingen uitblijven. De maatregelen zijn ook een voorwaarde voor verdere financiële hulp.

Tegelijkertijd gaat de Griekse regering een week van besprekingen in met vertegenwoordigers van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank, het Stabiliteitsfonds en het Internationaal Monetair Fonds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl