Een datacenter van Google in Atlanta, waar ook data van Europeanen worden opgeslagen.
NOS Nieuws

Nog geen oplossing voor data-ruzie Europa en VS

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

Er is nog geen oplossing voor de impasse over de opslag van gegevens van Europeanen in de Verenigde Staten, bijvoorbeeld door diensten als Facebook, Gmail en Instagram. Voorlopig merken normale gebruikers daar niets van, maar bedrijven maken zich zorgen.

In oktober oordeelde het Europese Hof van Justitie dat een juridisch raamwerk van de Europese Commissie om gegevens in de VS te mogen opslaan, niet genoeg bescherming voor de privacy van Europeanen biedt. Het gaat om de zogenoemde Safe Harbor-beschikking, die door de Europese rechter van tafel werd geveegd.

De privacywaakhonden van de EU-landen gaven de Amerikaanse en Europese politiek daarna tot eind januari om een oplossing te vinden voor het probleem, in de vorm van betere privacybescherming voor Europeanen. Daarna zouden ze gaan optreden, dreigden ze. Dat zou in het uiterste geval kunnen betekenen dat bedrijven geen data meer in de VS mogen opslaan.

Nog geen oplossing

De deadline is dus niet gehaald, al zou er nu nog druk worden onderhandeld. Wat er gebeurt als er geen oplossing komt, is nog niet bekend. Dinsdag en woensdag komen de privacywaakhonden, waaronder de Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen het College Bescherming Persoonsgegevens), bij elkaar. Waarschijnlijk kondigen ze woensdag aan wat ze gaan doen.

De privacywaakhonden kunnen bedrijven die data opslaan in de Verenigde Staten daarna in principe beboeten. Bedrijven hopen dat met juridische trucjes het lukt om data alsnog in de VS te kunnen opslaan, maar of die door de beugel kunnen, is nog niet duidelijk.

Bedrijven maken zich ondertussen grote zorgen. Als er een - al dan niet tijdelijk - verbod komt op data-opslag in de Verenigde Staten, kan dat grote gevolgen hebben voor ruim vierduizend bedrijven, waaronder Amerikaanse technologiebedrijven maar bijvoorbeeld ook banken.

Boze Facebook-gebruiker

De dataruzie tussen de Verenigde Staten en de EU is terug te voeren tot de onthulling van grootschalige spionageprogramma's in de Verenigde Staten door klokkenluider Edward Snowden. Een gebruiker van Facebook, de Oostenrijker Max Schrems, vond dat zijn privacy door die spionage niet voldoende was beschermd.

Schrems begon daarop een zaak bij de Ierse privacy-toezichthouder, die uiteindelijk werd uitgevochten tot het Europese Hof van Justitie. Dat gaf hem gelijk: de Amerikaanse wet biedt onvoldoende privacybescherming voor Europeanen, onder meer vanwege spionage, aldus het Hof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl