Christian Santos zoekt nog een nieuwe club
NOS Voetbal

Transferdeadlinedag: waar is de witte rook?

Vindt Hakim Ziyech nog zijn gewenste club? Haalt Ajax nog een nieuwe spits? In Nederland en veel andere Europese landen sluit vannacht om 23.59 uur de transfermarkt (sommige landen hanteren een latere deadline). De laatste kans om nog een speler te halen, of om een speler kwijt te raken.

Hakim Ziyech

De telefoon van zijn zaakwaarnemer Mustapha Nakhli staat roodgloeiend de laatste dagen. Is het niet een geïnteresseerde club, dan is het wel een nieuwsgierige journalist. Ziyech is de meest besproken speler in deze transferperiode. Vooralsnog geen witte rook uit kamp-Ziyech.

Onder meer Anderlecht, Leicester City, AC Milan, Schalke 04, VfB Stuttgart en Swansea City werden de afgelopen periode met de 22-jarige middenvelder genoemd. Er was interesse uit Rusland, Qatar en Saoedi-Arabië, maar zo'n oord ziet Ziyech niet zitten.

Dichter bij huis waren Hoffenheim en Sampdoria zelfs heel concreet. Ziyech wil echter niet naar Sampdoria en Hoffenheim. Die clubs vormen volgens hem niet het ideale plaatje. Nog een half jaar FC Twente lijkt daarmee het meest waarschijnlijk.

Christian Santos

Waar aan Ziyech een miljoenenprijskaartje hangt, kan Christian Santos voor 300.000 euro weg bij NEC. De spits was zo slim om potentiële kopers daar zelf attent op te maken. Met 13 goals staat de 27-jarige Venezolaan, wiens contract aan het einde van het seizoen afloopt, gedeeld tweede op de topscorerslijst van de eredivisie.

Santos bevestigde dat clubs uit Engeland, Spanje, Duitsland en Nederland interesse in hem hebben, waarbij onder meer Aston Villa, Hull City, Birmingham City, Celtic, Genoa, AZ en Feyenoord worden genoemd. Vooralsnog zit Santos in Nijmegen en bleef de afgelopen weken ook voor hem zijn gewenste transfer uit.

Sébastien Haller

De derde veelbesproken speler die de eredivisie kan gaan verlaten is Sébastien Haller van FC Utrecht. De Domstedelingen waren met Norwich City al akkoord over een transfersom van 8,5 miljoen euro, maar de 21-jarige Fransman wilde zelf niet naar Norwich.

Sindsdien is er bij Utrecht geen concrete aanbieding meer gekomen voor Haller. Ook Swansea City, Sunderland werden met Haller in verband gebracht, maar vooralsnog lijkt de spits het seizoen af te maken in Utrecht. Zijn contract loopt nog tot medio 2019.

Blijft Sébastien Haller bij FC Utrecht?

Liever kwijt dan rijk

Ziyech, Santos en Haller vallen in de categorie populaire spelers. Voor dit drietal zaten de afgelopen maanden al een karrenvracht scouts op de tribune. Genoemde spelers zijn momenteel goud waard voor hun clubs en een vertrek betekent (sportief) een groot verlies.

Tot een andere categorie behoren de spelers die overbodig zijn, die de clubs liever zien vertrekken. Colin Kazim-Richards is daarvan een voorbeeld. De Turkse aanvaller werd tot 1 februari geschorst en moet zich dus weer melden. Feyenoord-trainer Giovanni van Bronkhorst ziet hem echter liever gaan. Celtic heeft naar verluidt concrete interesse.

Verlossing voor Van Persie of Van der Vaart?

Van een uitzichtloze situatie weten ook Nicolai Boilesen (Ajax), Lerin Duarte (Ajax) en Richairo Zivkovic (Willem II) alles af. Zij hopen op verlossing. En wat te denken van Jens Toornstra (Feyenoord), Adam Maher (PSV), Ricardo van Rhijn (Ajax) of Danny Hoesen (FC Groningen). Wachten ook zij nog op een telefoontje?

In den vreemde voelen veelvoudig internationals Rafael van der Vaart, Robin van Persie en Nigel de Jong zich niet op hun gemak bij respectievelijk Real Betis, Fenerbahçe en AC Milan. Voor De Jong lonkt een avontuur bij LA Galaxy. Wie ziet het nog zitten in Van Persie en Van der Vaart?

Voor Frank de Boer is Van der Vaart geen optie. Ajax hoopt nog wel op een andere spits. Alfred Finnbogason (Olympiakos) wellicht of Mark Uth (Hoffenheim)? Marc Overmars heeft nog een dag om zaken te doen, op transferdeadlinedag.

Blijft Robin van Persie bij Fenerbahce?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl