Het Paleis van Justitie in Den Haag

Abdullah H. opnieuw voor rechter voor kinderopvangfraude

Het Openbaar Ministerie doet een nieuwe poging om Abdullah H. te vervolgen voor een miljoenenfraude met kinderopvangtoeslag.

H. werd na de terreuraanslagen van 11 september 2001 bekend als spreekbuis van moslims in Nederland. Hij verscheen veelvuldig als imam in actualiteitenprogramma’s. Later werd in de media in twijfel getrokken dat hij een officiële imam-opleiding heeft gevolgd.

In 2012 eiste het OM drie jaar gevangenisstraf tegen H. wegens fraude met zijn gastouderbureau in Den Haag. Hij zou vijf jaar lang hebben gerommeld met aanvragen voor kinderopvangtoeslag en op die manier de Belastingdienst voor ruim 2 miljoen euro hebben opgelicht. De helft daarvan zou naar H. zijn gegaan.

Tot een veroordeling kwam het niet. Het OM kreeg van de rechtbank een flinke tik op de vingers. Justitie ging ten onrechte uit van illegale praktijken en had H. niet mogen vervolgen, vond de rechter.

Onzinverhalen

Het gerechtshof besliste anders. In hoger beroep werd de zaak terugverwezen naar de rechtbank in Den Haag. Die behandelt de zaak vanaf vandaag opnieuw.

Het OM denkt dat verschillende ouders meewerkten aan de fraude. Naast H. staan nog zes medeverdachten terecht.

De advocaat van de nu 47-jarige H. wil niet reageren. Tijdens de eerdere rechtszaak noemde H. de verdenkingen “onzinverhalen”.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl