Een gewonde asielzoeker wordt in Zaandam in een politie-auto geplaatst
NOS Nieuws

Politiebegeleiding voor ambulances naar azc Zaandam

Ambulances die uitrukken naar het asielzoekerscentrum in Zaandam zullen dat voorlopig alleen doen met politiebegeleiding.

De maatregel volgt nadat vannacht politie en ambulancepersoneel werden belaagd door asielzoekers. De hulpverleners waren daar omdat een man zichzelf verwond had. Volgens sommige bewoners wilde hij zelfmoord plegen.

De situatie was zo onveilig dat de ambulancemedewerkers en politie zijn vertrokken zonder de gewonde man. Die is uiteindelijk door bewoners naar politieagenten gebracht die buiten het centrum stonden te wachten.

Oponthoud zorg

Waarom de asielzoekers zich tegen de hulpverleners keerden is niet bekend. Peter Duijf van Ambulance Amsterdam zegt wel signalen te hebben gekregen dat de eerstelijnszorg in het azc in Zaandam niet altijd goed verloopt.

"De bewoners vinden dat ze buiten kantooruren te lang moeten wachten op hulp. Tegen de tijd dat wij aankomen, zijn ze gefrustreerd", aldus Duijf.

Voorlopig worden ambulances naar het azc in Zaandam begeleid door politie. Morgen wordt besproken hoelang de politiebegeleiding duurt en of er aangifte wordt gedaan tegen sommige bewoners van het centrum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl