Een kind bij de Macedonische grens
NOS Nieuws

'Vluchtelingen zo wanhopig dat ze kinderen alleen op pad sturen'

Dat vluchtelingenkinderen alleen op reis worden gestuurd en daardoor vermist raken, geeft aan hoe groot de paniek bij ouders is, zegt directeur Pim Kraan van Save the Children.

Hij reageert op cijfers die Europol publiceerde. De Europese politieorganisatie zegt dat er zeker 10.000 vluchtelingenkinderen worden vermist.

Er zijn meerdere redenen waardoor de kinderen alleen achterblijven. Ouders kunnen omkomen bij de bootreis, in het ziekenhuis belanden of ze raken elkaar kwijt in de chaos bij een grens.

Kinderen worden soms ook alleen op de boot gezet. Volgens Kraan is de toekomst van hun kinderen de grootste drijfveer voor ouders om ze weg te sturen. "Dan is de keuze voor een schip veiliger dan het kind bij zich houden in de oorlog", zegt Kraan. "Het is een duivels dilemma. De mensen zijn wanhopig, vooral in Syrië."

Kinderprostitutie

Ouders hopen dat hun kinderen goed worden opgevangen en dat ze in Europa een beter bestaan zullen krijgen. "Maar dat gebeurt dus niet", stelt Kraan, die meent dat kinderen verdwijnen in de illegaliteit, kinderprostitutie of worden ingezet om te werken.

Directeur Save the Children: deze kinderen veel te kwetsbaar

Er komen ook vermiste kinderen aan in Nederland, denkt Kraan. Het is moeilijk om dat goed in beeld te krijgen. "We weten niet wat er via de smokkelroutes loopt, wie er in de illegaliteit komt en welke kinderen er bij de kinderprostitutienetwerken terechtkomen. We zien ze niet met kaartjes op hun borst langskomen. We vermoeden het wel, maar zien het niet in de praktijk."

Registreren

De verdwijning van kinderen is te voorkomen door ze bij aankomst te registreren. "Zoals we zijn overeengekomen bij het vluchtelingenverdrag. Dan kunnen ze veilig ondergebracht worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl