NOS Nieuws

Slachtoffers Holocaust herdacht bij Spiegelmonument

De herdenking in het Wertheimpark

In Amsterdam hebben nabestaanden, politici en belangstellenden stilgestaan bij de bevrijding van het nazi-vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, 71 jaar geleden.

Bij de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking werden ook de andere slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Spiegelmonument

De aanwezigen liepen in een stille tocht van het stadhuis naar het Spiegelmonument in het Wertheimpark. Dat monument werd ontworpen door kunstenaar Jan Wolkers ter nagedachtenis aan de miljoenen Joden, zigeuners en andere mensen die in Auschwitz-Birkenau om het leven kwamen.

Bij het monument, dat is gemaakt van gebroken spiegels, werden kransen en bloemen gelegd. Daarna werd er een aantal toespraken gehouden.

Ook burgemeester Van der Laan sprak tot het aanwezige publiek. Hij zei dat als jongeren leren hoe antisemitisme en racisme stapsgewijs uitgroeiden tot de Holocaust, zij dan weten dat de minste onverdraagzaamheid vandaag direct om actie vraagt.

Deze week werden de slachtoffers van de Holocaust wereldwijd herdacht. Woensdag was het 71 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd door het leger van de Sovjet-Unie.

Die dag kwamen op het voormalig kampterrein in het zuiden van Polen overlevenden bij elkaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl