Debacle van 1988 dreigt voor Feyenoord
Tijdens het trainingskamp in het Portugese Albufeira begin januari liep Giovanni van Bronckhorst er niet voor weg. "Natuurlijk wil iedereen kampioen worden", zei de Feyenoord-trainer. "Wij reageren helemaal niet verkrampt op het woord kampioenschap." Er zat een ondeugende twinkeling in zijn ogen.
Afgelopen donderdag stonden zijn ogen dof. Feyenoord leed in De Kuip alweer de vierde nederlaag op rij, een evenaring van het clubrecord. Na NEC, PSV en AZ was ook sc Heerenveen te sterk. Weg landstitel, weg Coolsingel.
Hunkeren
Geen club waar zo intens gehunkerd wordt naar succes als Feyenoord. Dat wist technisch directeur Martin van Geel maar al te goed. Hij versterkte de selectie met zeven aankopen, maar temperde de verwachtingen. De bescheiden doelstelling afgelopen zomer: plaatsing voor Europees voetbal.
De ploeg van Van Bronckhorst begon stroef aan het seizoen, maar won wel. De teruggekeerde Dirk Kuijt ging voorop in de strijd en scoorde erop los. Ook aanvalspartner Michiel Kramer leek zijn draai te vinden. Na zestien wedstrijden is Feyenoord tweede, slechts twee punten achter koploper Ajax.
Zou het dan eindelijk weer eens...? De geest van de Coolsingel was uit de fles. En die geest laat zich maar moeilijk terugstoppen.
Europees voetbal
Inmiddels bedraagt de achterstand van Feyenoord op Ajax en PSV respectievelijk twaalf en elf punten. De titelrace wordt ingeruild voor een strijd om Europees voetbal. De derde plaats - die rechtstreeks toegang geeft tot de voorronden van de Europa League - is nog in bezit van de Rotterdammers, maar de volledige subtop volgt op schootsafstand.
De kortste weg naar Europa zou dus wel eens de KNVB-beker kunnen zijn. Woensdag reizen de Rotterdammers af naar Kerkrade voor een plek bij de laatste vier.
Maar ook de eer staat op het spel. Slechts twee keer verloor Feyenoord vijf duels op rij, competitie en beker. De laatste keer was in 1988.
Parallellen met 1988
Ook in 1988 was in februari alle hoop op de landstitel vervlogen. Zelfs voor de trouwe aanhang van Feyenoord was dat moeilijk te verteren. De supporters kondigen acties aan.
Voor de zekerheid namt trainer Rinus Israël op zondag 7 februari de achteringang van De Kuip. Niet tegenstander AZ, maar de eigen aanhang boezemde angst in. Die vrees bleek terecht: kort na de aftrap bestormen supporters het veld.
Toch zijn vooral de spelers van AZ onder de indruk. Feyenoord walst met 7-2 over de Alkmaarders heen. Een week later plaatsten de Rotterdammers zich in Den Haag voor de kwartfinales van de KNVB-beker door met liefst 4-0 van de plaatselijke FC te winnen.
De acties hebben effect gehad, denken de relschoppers. Een misvatting.
Geen aanbeveling
In april werd Feyenoord alsnog uit de beker geknikkerd door een andere Limburgse club, VVV. Vervolgens wordt vier keer op rij verloren in de eredivisie van FC Volendam (1-2), FC Utrecht (1-3), Ajax (1-3) en VVV (2-0).
Erger nog, De Kuip is leeg in die dagen. Supporters lopen niet meer warm voor het worstelende elftal en hebben geen zin in rellen op de tribune. Slechts 2.590 supporters zien Feyenoord verliezen van FC Utrecht.
Die negatieve recordreeks kwam ten einde met een 2-2 gelijkspel. Tegenstander? FC Den Haag.