De kapotte brug op de Afsluitdijk
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Kapotte brug Afsluitdijk mogelijk pas dinsdag gerepareerd

Het verkeer dat tussen Noord-Holland en Friesland wil rijden, kan tot en met dinsdag te maken krijgen met vertraging door de kapotte draaibrug in de Afsluitdijk. Het scheepvaartverkeer kan er voorlopig niet langs bij Kornwerderzand, meldt Omroep Friesland

Gisteren ontstonden er problemen op de Afsluitdijk toen twee delen van de Lorentzbrug niet meer dichtgingen. Daardoor stonden automobilisten urenlang in de file. Pas aan het einde van de middag lukte het om het noordelijke brugdeel weer open te stellen voor het verkeer.

Zuidelijke brugdeel

Zowel het verkeer naar Den Oever als naar Zurich wordt over het noordelijke brugdeel geleid. Rijkswaterstaat denkt ook morgen en misschien de dag erna de tijd nodig te hebben om het zuidelijke brugdeel te repareren. Tot die tijd kan de scheepvaart er helemaal niet langs bij Kornwerderzand.

Vooral containerschepen zijn de dupe. De schippers kunnen door de diepgang niet door de sluis. Nu moeten ze volgens Rijkswaterstaat zeker 30 kilometer omvaren. Dat betekent een extra reistijd van vier uur. Het alternatief is wachten tot de problemen met de brug zijn verholpen.

Kabels

Volgens Rijkswaterstaat zijn bij het draaien van de brug een paar kabels kapotgegaan. Daardoor is er geen stroom meer om de brug te kunnen laten draaien. Waardoor de kabels zijn gebroken, is onduidelijk.

Advertentie via Ster.nl