Adil Auassar (l) in duel met Kevin Diks

Excelsior neemt punt mee uit Gelredome

Subtopper Vitesse heeft twee punten laten liggen in het thuisduel met Excelsior. De Rotterdammers bleven 'met de kont in de goal' overeind (0-0), en hadden counterend zelfs een paar keer de kans op meer.

Vitesse drukte de Kralingers vanuit de aftrap gelijk ver terug. Vooral de beweeglijke Isaiah Brown dook veelvuldig de gaatjes in en zorgde voor dreiging. Excelsior hield de ruimtes klein en kwam, ook omdat het tempo bij de thuisploeg te wensen overliet, niet echt in de problemen. Uit een van de spaarzame counters joeg Brandley Kuwas de bal over het doel.

Maikel Van der Werff testte doelman Filip Kurto als eerste met een schot à la Van Basten in de EK-finale van 1988. De uitvoering was net iets minder, waardoor Kurto er, in tegenstelling tot Rinat Dasajev, een hand achter kreeg. Omdat Renato Ibarra (naast) en Marvelous Nakamba (over) het doel misten, hoefde de Pool voor de rust nog maar twee keer op te treden. Hij sloeg de bal na een vrije trap van Van der Werff uit de hoek en lag in de weg toen Valeri Kazaisjvili was doorgebroken.

Dominic Solanke baalt na een gemiste kans
    Hoogtepunt van de eerste helft. Scheidsrechter Jeroen Manschot (l) moet een gebroken grensrechtersvlag laten vervangen
    Guram Kashia (l) en Denys Oliinyk hadden geen basisplaats bij Vitesse
    Luigi Bruins en Jeroen Manschot discussiëren

Het Arnhemse publiek morde en vroeg om de terugkeer van de uit de gratie geraakte Guram Kashia. De smeekbede werd genegeerd door coach Rob Maas, die met dezelfde elf aan de tweede helft begon. De druk op het Rotterdamse doel werd groter, maar Ibarra kreeg de bal er, met een schot dat rakelings over vloog en eentje op de lat, nog altijd niet in.

Excelsior kwam nauwelijks nog van de eigen helft, maar kreeg op de break wel de beste kans. Tom van Weert was te zelfzuchtig. In plaats van de vrijstaande Adil Auassar te bedienen, strandde de spits op Eloy Room. Aan de overkant plukt Kurto de bal bij een vrije trap van Kosuke Ota uit de bovenhoek en zag hij hoe ook Kazaishvili zijn doel te hoog zocht.

De thuisploeg slaagde er maar niet in een gaatje te vinden en ontsnapte in de slotfase zelfs aan een nederlaag. Uit een hoekschop werkte Henrico Drost de bal bijna achter Room. Die kon op de doellijn nog net redding brengen.