Sven Kramer won weer met overmacht
NOS Schaatsen

Kramer wint 5.000 meter, Nederland verliest startbewijs WK allround

Sven Kramer heeft in Stavanger aangetoond dat hij nog steeds de te kloppen man is op de 5.000 meter. De regerend wereld- en olympisch kampioen won de wereldbekerwedstrijd door te finishen in 6.15,71.

Toch waren er niet alleen maar lachende gezichten bij Team Lotto-Jumbo. Ploeggenoot Patrick Roest mag niet naar de WK allround, terwijl hij op basis van zijn tijden wel zou mogen gaan. Maar door een val van Arjan Stroetinga verloor Nederland een startbewijs voor het wereldkampioenschap.

Kramer oppermachtig

Eerst terug naar waar in eerste instantie om geschaatst werd: de wereldbekerpunten. Die race was een voorspelbare. Kramer versloeg concurrent Jorrit Bergsma in een direct duel. De tijd van Kramer was een baanrecord. Bergsma pakte de zilveren medaille. Ook hij reed een sterke rit en kwam in 6.17,59 over de eindstreep.

De bronzen plak ging naar Ted-Jan Bloemen, die dit weekend zijn rentree maakt in het internationale circuit. Bloemen klokte 6.18,05. Nog nooit was hij zo snel op een laaglandbaan.

In de wereldbekerstand heeft Bergsma nog een kleine voorsprong op Kramer. Met 410 punten leidt hij het klassement van de 5.000 meter. Kramer volgt met 380 punten. Bij de wereldbekerfinale in Heerenveen wordt het klassement beslist.

  • NOS
    Wereldbekerklassement 5.000 meter
  • NOS
    Wereldbekerklassement 5.000 meter

Nederland heeft ticket minder voor WK

De strijd om het derde en laatste WK allround-ticket werd zoals gezegd een ingewikkeld verhaal. Douwe de Vries, Roest en Stroetinga moesten gaan uitmaken in een klassement over de 1.500 meter en 5.000 meter wie met Sven Kramer en Jan Blokhuijsen meegaan naar de WK in Berlijn.

Roest won die strijd. De Vries moest 6.22,11 rijden om Roest te passeren in het klassement. Dat lukte hem niet. De Vries kwam uit op 6.22,33. Stroetinga kon al snel een goede klassering vergeten. Hij kwam ten ongelukkig ten val, reed de rit wel uit, maar finishte in 6.42,68.

Pech voor Roest

Die valpartij van Stroetinga zorgde ervoor dat Nederland een startplek kwijt is voor de WK allround en dus dat Roest niet naar Berlijn mag. Nederland moest namelijk eerst een derde startbewijs afdwingen. Dat was het geval als zowel Roest, De Vries als Stroetinga in de top-24 was geëindigd. Stroetinga eindigde door zijn val als 25ste.

Toch is er nog een achterdeur voor Roest. Als drie deelnemers zich afmelden voor de mondiale eindstrijd, mag Nederland toch nog een derde deelnemer sturen. En dat zal Roest dan zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl