Hekman en Van der Geest winnen op de Weissensee

Hekman beste op de Weissensee

Gary Hekman heeft op de Weissensee de Aart Koopmans Memorial op zijn naam geschreven. De marathonschaatser was in de tweede grand prix op het Oostenrijkse natuurijs na 100 kilometer de snelste in de massasprint.

De Italiaan Fabio Francolini werd tweede, Crispijn Ariëns kwam als derde over de streep.

Door zijn overwinning gaat Hekman aan de leiding in het GP-klassement, dat bestaat uit vier wedstrijden. De eerste grand prix was de Alternatieve Elfstedentocht, die ook op de Weissensee werd gereden. In die wedstrijd finishte Hekman als derde. De winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht, Niels Mesu, werd negende.

Hekman is bezig aan een goede reeks op natuurijs. Vlak voordat hij naar de Weissensee vertrok won de sprinter uit Gramsbergen ook de eerste Nederlandse marathon op natuurijs van 2016.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Lisa van der Geest. Al vroeg in de wedstrijd reed zij weg uit het peloton, samen met Aggie Walsma. In de slotfase nam Van der Geest afstand van de concurrentie, waarna ze alleen over de finish kwam in de wedstrijd over 80 kilometer.

Walsma volgde na zo'n twintig seconden. Ineke Dedden won de sprint om de derde plaats.