Staatssecretaris Klijnsma gaat in haar wet over een variabeler pensioen de regels toch minder gemakkelijk maken.
NOS Nieuws

Beheren eigen pensioengeld toch minder gemakkelijk

Het wordt voor gepensioneerden in de toekomst toch minder gemakkelijk om hun geld onder te brengen bij een ander pensioenfonds of een andere verzekeraar. Staatssecretaris Klijnsma beperkt het zogenoemde 'shoprecht', zo blijkt uit een aanpassing van de Wet variabele pensioenuitkeringen die ze vanavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Afgelopen week heeft de Stichting van de Arbeid in een brief bezwaar gemaakt tegen haar plannen. De stichting vreest "negatieve gevolgen" als gepensioneerden met hun kapitaal vertrekken bij hun fonds, omdat ze ergens anders denken beter uit te zijn.

De pensioenbranche, werkgevers en werknemers en verschillende partijen in de Tweede Kamer zijn ook bang voor uitvoeringsproblemen als mensen te laat kiezen.

Breed draagvlak

Klijnsma kiest nu voor een alternatief dat door vakbonden, werkgevers en de pensioensector zelf is aangedragen, laat een woordvoerder van het ministerie weten. "Daarmee is er een breed draagvlak."

Oppositiepartij D66 is verbaasd over de onverwachte aanpassing van Klijnsma en vindt dat de staatssecretaris zich te veel door de Stichting van de Arbeid heeft laten beïnvloeden. Volgens D66-Kamerlid Van Weyenberg spreekt er ook weinig vertrouwen uit in de pensioenfondsen.

Klijnsma wil dat er alleen shoprecht komt voor mensen die bijvoorbeeld alleen een variabele uitkering hebben en dat willen omzetten in een vaste uitkering en dat bij hun eigen pensioenfonds niet kunnen regelen.

Ook komt er shoprecht voor mensen die een vaste uitkering hebben en dat in een variabele uitkering willen omzetten. "Er komt alleen een shoprecht bij een pensioenfonds dat uitsluitend variabele of uitsluitend vastgestelde uitkeringen uitvoert, die het pensioenfonds zelf niet uitvoert," zo staat in de brief.

Met een vaste uitkering loop je minder risico, maar krijg je een lagere uitkering. Met een variabele uitkering, is er meer risico maar kan de uitkering hoger uitvallen.

Er is maar één mogelijkheid om over te stappen; een gepensioneerde kan niet iedere keer met zijn geld naar een andere verzekeraar of pensioenfonds om zijn kapitaal te vergroten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl