De demonstratie van zaterdag bij Merkels kantoor
NOS Nieuws

13-jarig Russisch-Duits meisje verzon verkrachting door migranten

Het Russisch-Duitse meisje van 13 uit Berlijn dat had gezegd dat ze was ontvoerd en verkracht door asielzoekers, heeft dat hele verhaal verzonnen. Ze zat bij een vriend omdat ze niet naar huis durfde vanwege problemen op school, zegt de Duitse politie.

De vermissing en de bewering van het meisje over het misbruik leidden deze week tot een ruzie op hoog niveau in Rusland en Duitsland. De Russen zeiden dat de regering-Merkel de zaak met opzet lang had verzwegen. De Duitse regering zei dat Rusland zich niet met Duitse interne aangelegenheden moest bemoeien en zéker niet een 13-jarig meisje misbruiken voor propaganda.

De kwestie was ook aanleiding voor een demonstratie bij het kantoor van bondskanselier Merkel.

Vier versies

Het meisje verdween op 11 januari en dook pas 30 uur later weer op. In verhoren over haar verdwijning kwam ze met vier versies van wat er was gebeurd. Het verhaal dat onder meer door haar familie en de Russisch-Duitse gemeenschap in Berlijn groot in het nieuws kwam, was dat over ontvoering en herhaaldelijke verkrachting door drie migranten.

Gegevens van haar mobieltje wijzen uit dat ze die 11e januari en de dag erop in het huis van een vriend van 19 in Berlijn was, zegt de politie. In dat huis zijn meer bezittingen van het meisje gevonden. De vriend heeft toegegeven dat hij haar onderdak heeft verleend.

Alleen getuige

Van seksueel contact is volgens de vriend geen sprake geweest en medisch onderzoek van het meisje heeft daarvoor ook geen aanwijzingen opgeleverd, zegt de politie. De vriend heeft volgens de politie niets strafbaars gedaan en hij is alleen getuige in de zaak. Of het meisje straf te wachten staat voor haar leugenachtige verklaringen, is niet duidelijk.

De politie van Berlijn doet wel nader onderzoek naar twee jonge mannen die in de maanden voor de verdwijning seks met het meisje zouden hebben gehad. Dat geldt in Duitsland als zwaar seksueel misbruik van een minderjarige, ook als de minderjarige met de seks heeft ingestemd.

Minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat hij vandaag met zijn Russische collega Lavrov zal bellen over de afloop van de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl