NOS NieuwsAangepast

Een terreurverdachte Denemarken vrij

Een van de terreurverdachten die gisteren in Denemarken werden opgepakt, wordt weer vrijgelaten. De Iraakse asielzoeker van 26 blijft wel verdachte, maar gaf mogelijk alleen onderdak.

De andere drie verdachten blijven nog zeker vier weken in hechtenis. Ook de man die in Zweden werd opgepakt, zit nog vast.

Jyllands-Posten

De mannen zouden een aanslag willen plegen op de krant Jyllands-Posten. Dit dagblad publiceerde in 2005 cartoons van de profeet Mohammed, gemaakt door cartoonist Kurt Westergaard. Veel moslims waren woedend over die publicatie.

Volgens het hoofd van de Deense veiligheidsdienst wilden de vijf nog voor de jaarwisseling toeslaan. "Hun doel was om met een machinegeweer zoveel mogelijk mensen te doden."

De Deense politie heeft buurtbewoners geëvacueerd bij het appartement van een van de vijf terreurverdachten. Binnen liggen mogelijk explosieven. Experts onderzoeken het appartement.

Moordaanslag

Begin dit jaar ontsnapte Westergaard aan een moordaanslag. De politie kon de aanslag verijdelen door de indringer neer te schieten.

Vier verdachten werden opgepakt in Denemarken, een vijfde in Zweden. Bij huiszoekingen vond de politie onder meer wapens en munitie. De arrestanten zouden banden hebben met internationale terreurnetwerken.

Mumbai-scenario

Volgens de Deense veiligheidsdienst zijn het militante moslims tussen 26 en 44 jaar en wilden ze te werk gaan volgens het 'Mumbai-scenario'. Daarmee wordt bedoeld dat ze zoveel mogelijk slachtoffers wilden maken in Kopenhagen. In november 2008 kwamen bij reeks terreuraanslagen in India tientallen mensen om het leven.

Volgens de Deense minister van Justitie was er sprake van "de meest serieuze terreurdreiging tot nu toe in Denemarken".

Een fotograaf die in het gebouw van Jyllands-Posten werkt, houdt altijd rekening met een aanslag. "Vandaag is het gevaar geweken, maar de mogelijkheid van een aanslag zit altijd in je achterhoofd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl