NOS Nieuws

Veilig vrijen moet Britten beschermen tegen zika-virus

Britse mannen die in een land zijn geweest waar het zika-virus heerst, moeten bij thuiskomst een maand lang condooms gebruiken. Public Health England, het Engelse RIVM, zegt dat de kans erg klein is dat het virus seksueel wordt overgebracht, maar raadt het uit voorzorg toch aan. "Als een vrouwelijke sekspartner zwanger kan worden of zwanger is, adviseren wij mannelijke reizigers een condoom te gebruiken", zegt de gezondheidsinstantie.

Mannen moeten volgens het advies 28 dagen condooms gebruiken als ze geen symptomen vertonen, zoals uitslag of koorts. Als ze besmet zijn geweest met het virus, moeten de mannen zeker een half jaar veilig vrijen.

Mug

De mug die het zika-virus verspreidt komt niet voor in Groot-Brittannië. Door de lage temperaturen is het ook niet waarschijnlijk dat het dier er kan overleven. Het virus kan zich dus alleen verspreiden in Groot-Brittannië als mensen het overdragen.

Ook in Nederland komt de mug niet voor. De steekmuggen zijn wel gesignaleerd op de Caribische eilanden. Minister Schippers riep de Antillen vandaag op om meer te doen voor de bestrijding van het virus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl