Masood Eslami proeft een Iraans gerecht
NOS Nieuws

Eethuis hoopt snel weer 'hemels fruit' uit Iran te verkopen

Masood Eslami glundert als hij praat over het opheffen van de sancties tegen Iran. De familie Eslami heeft een eethuis in Wageningen en Masood hoopt zijn gasten nu snel producten voor te zetten die echt uit zijn vaderland komen.

Dochter Mahan verlangt in het bijzonder naar Iraanse granaatappels. "We hebben vier gerechten waarin we granaatappelsaus verwerken", zegt ze.

Ook Masood prijst granaatappels uit Iran. "Het is hemels fruit waar 1 miljoen ton per jaar van wordt geproduceerd. Maar door de sancties zagen we daar niets van."

Masood Eslami: 'Iran kan een grote bijdrage leveren om voedseltekorten tegen te gaan'

Kansen pakken

Mahan denkt dat de binding van het eethuis met Iran sterker wordt nu de producten binnenkort daar ook weer vandaan komen. "Tot nu toe haalden we de ingrediënten bij ondernemers hier in de buurt."

De familie is ook blij voor de Iraanse bevolking. "De mensen worden gemotiveerd om weer kansen te pakken. De export helpt om op een vreedzame manier in contact te komen met andere landen en een bijdrage te leveren aan een gezonde wereld."

Eet hier een komkommer en je proeft water. Maar in Iran eet je een komkommer als een appel.

Masood Eslami

Als agrarisch land heeft Iran de wereld veel te bieden, zegt Masood. "In het noorden zijn gigantische boomgaarden waar citrusfruit groeit."

De smaak van Iraanse land- en tuinbouwproducten is volgens Masood bijzonder goed. "De zon schijnt daar 300 dagen per jaar. Eet hier een komkommer en je proeft water. Maar in Iran eet je een komkommer als een appel."

Laboratorium

De Wageningen Universiteit gaat in Teheran helpen bij het opzetten van een laboratorium voor de voedselveiligheid. Vandaag is daarvoor in Wageningen een overeenkomst ondertekend.

Wageningen Universiteit haalt banden aan met Iran

Masood juicht de Wageningse hulp toe, want als het voedsel aan de Europese normen voldoet, kan er veel worden geëxporteerd en dat is goed voor de economie.

"Het betekent ook dat de Iraniërs gezonder gaan eten en dat wij in Europa daar veilige producten vandaan krijgen. Ook voor ons eethuis is het belangrijk dat we veilig voedsel uit Iran kunnen bereiden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl