Oud-PSV'er Romário is vijftig jaar geworden
NOS Voetbal

Romario viert zijn vijftigste verjaardag

Hij was weleens "een beetje moe", maar dat heeft niet kunnen verhinderen dat Romário de Souza Faria een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten bij voetballiefhebbers over de hele wereld. Hij scoorde niet alleen heel veel, maar vaak ook nog eens erg fraai. Vandaag is de voormalige spits van onder andere PSV, Barcelona en natuurlijk het Braziliaanse elftal 50 jaar geworden.

PSV verraste in 1988 de voetbalwereld door de topscorer van het olympisch voetbaltoernooi te strikken. Zeven goals produceerde de tot dan toe nog nauwelijks bekende Romário in Zuid-Korea. Hij verzorgde het openingsdoelpunt in de finale tegen de Sovjet-Unie, maar genoeg voor het goud bleek het niet.

In de boeken

In Eindhoven maakte 'O Baixinho', ofwel 'Het Kleintje', zijn faam als doelpuntenmachine helemaal waar. Hij werd in zijn vijf PSV-jaren drie keer topscorer van de eredivisie, pakte drie landstitels en won twee keer de KNVB-beker. Zijn treffer in 1989 in de tweede minuut tegen FC Groningen staat nog altijd in de boeken als het snelste doelpunt in een bekerfinale.

  • ANP
    Romário Europees actief met PSV tegen AC Milan
  • Getty Images
    Romário heeft gescoord tegen Oranje op het WK in 1994

Minder enthousiast was de Nederlandse voetbalfan over Romário's optreden op het WK van 1994 in de VS. Hij was in de kwartfinale tegen Oranje een van de doelpuntenmakers voor Brazilië, dat het duel met 3-2 won en uiteindelijk ook met de titel aan de haal zou gaan. Romário werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi en later ook tot Wereldvoetballer van het Jaar in 1994.

1.000ste

Op 20 mei 2007 maakte Romário zijn - naar eigen zeggen en telling - 1.000ste doelpunt in het betaald voetbal, inclusief jeugdwedstrijden en oefenduels met amateursclubs. De jubileumtreffer kwam vanaf de stip in een wedstrijd die hij speelde met Vasco da Gama, de club waar zijn carrière in 1985 was begonnen.

  • AFP
    Romario in actie voor Vasco da Gama in 2007
  • Getty Images
    Romario is ontroerd na zijn 1000ste doelpunt

Op 15 april 2008 beëindigde Romário zijn loopbaan als voetballer om in het seizoen 2009-2010 nog één keer de kicksen aan te trekken voor een wedstrijd met América, de favoriete club van zijn overleden vader. Vervolgens stortte de 79-voudig international (64 doelpunten) zich op de politiek. Hij zit inmiddels namens de socialistische partij PSB in het Braziliaanse parlement.

Romário op zijn best in het PSV-shirt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl