Het UWV verwacht onder meer nieuwe banen in de thuiszorg.
NOS Nieuws

Banengroei gaat door in 2016

De groei van het aantal banen zet stevig door in 2016. Dit jaar komen er 129.000 banen bij. Dat is ruim twee keer zoveel als het aantal banen dat er afgelopen jaar bijkwam.

Dat blijkt uit de Arbeidsmarktprognose 2016 van het UWV. Er komen naar verwachting 102.000 banen bij voor werknemers. Het aantal banen voor zelfstandigen stijgt met 27.000.

Uitkeringsinstantie UWV is positief voor 2016

Zorg

De nieuwe banen ontstaan volgens het UWV onder meer in de bouw en in de kinderopvang. Het totaal aantal vacatures stijgt volgend jaar met 49.000 tot 859.000, verwacht het UWV.

Er zijn ook sectoren die nog achterblijven, zoals de detailhandel. Zeker na een reeks faillissementen van winkelketens blijft de banengroei daar steken op 1,3 procent, zo'n 11.000. Bij de overheid en in de financiële sector komen er geen banen bij. Bijvoorbeeld door het sluiten van bankfilialen.

De banengroei zorgt volgens het UWV voor een daling van het aantal WW-uitkeringen. In 2015 betaalde het UWV bijna 21 miljard uit aan uitkeringen. Naar verwachting wordt dat dit jaar een half miljard minder.

Positief

Minister Asscher vindt de banengroei positief nieuws. "We weten al langer dat het goed gaat met de economie. Dat wordt nu bevestigd in een (bijna) verdubbeling van het aantal nieuwe banen voor werknemers ten opzichte van vorig jaar."

Volgens de minister zullen met de juiste ondersteuning meer mensen aan het werk komen. Asscher wil met de sociale partners praten over concrete acties om de arbeidsmarktpositie van ouderen te verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl