Op 19 januari zoekt de politie naar een mogelijke bom op een school in het Engelse Halesowen
NOS Nieuws

Russische hackers mogelijk achter bommelding Amsterdamse scholen

De bommeldingen in enkele Amsterdamse scholen gisteren, past in een internationaal patroon. De afgelopen dagen zijn in meerdere steden wereldwijd vele tientallen scholen ontruimd na valse bommeldingen.

In Amsterdam waren drie scholen doelwit, maar ook in Australië, Groot-Brittannië, Frankrijk, de Verenigde Staten en Japan werden scholen ontruimd na een bommelding.

Een groep Russische hackers die zich de Evacuation Squad noemt heeft de bommeldingen opgeëist, maar dat is door geen van de landen bevestigd. De Amsterdamse politie zegt dat ze gehoord hebben van de bommeldingen in andere landen, maar wil verder niks zeggen zolang het onderzoek loopt.

Via een Twitteraccount konden mensen verzoeken indienen voor plekken waar een bommelding kon worden gedaan. "Wil je een dagje vrij? Mail ons", staat in de oproep.

Het Twitteraccount voor het offline werd gehaald

Het account is door Twitter inmiddels opgeschort. Het is niet bekendgemaakt of de bommeldingen in Amsterdam ook via deze groep zijn verlopen.

Robotstem

Tegen een Australische omroep heeft de Evacuation Squad ontkend achter de ontruimingen in Australië te zitten. "We hebben alleen scholen in Europa, Canada, de VS, Zuid-Afrika en Japan als doelwit genomen. We weten niet wie hier achter zit, misschien na-apers."

In Sydney werden vijf scholen ontruimd na de meldingen. Het dreigement kwam via een audioboodschap binnen. De dreiging kwam van een robotstem.

Dat gold ook voor het Amsterdam Lyceum, zei de rector van die school gisteren al bij AT5. "We werden gebeld door iets dat op een soort computerstemmetje leek", zei rector Schoonveld, die niet onder de indruk was van het dreigement. "De bom zou onder het gebouw liggen. Nou, dit is wel heel lastig he? Dan moet je echt flink gaan graven om te beginnen."

In Groot-Brittannië kwamen achttien telefoontjes kort na elkaar binnen, ook via een audioboodschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl