Hornbach en Bauhaus: hoezo te veel bouwmarkten?
Nederland staat volgens marktkenners al overvol met bouwmarkten. Maar de Duitse ketens Hornbach en Bauhaus trekken zich daar weinig van aan. Als het aan hen ligt, komen er de komende jaren 'gewoon' nog tien of twintig giga-bouwmarkten bij. In een sector die de afgelopen crisisjaren juist enorme klappen kreeg; de omzet zakte van 4 naar grofweg 3 miljard euro.
"Gezien die omzetontwikkeling is er dus juist behoefte aan minder bouwmarkten in plaats van meer bouwmarkten", zegt retailkenner Bert Keijzer. Hij verwacht dan ook dat binnenkort een van de ketens het loodje zal leggen. "Welke? Tja, zeg het maar."
Verzet
Het is niet voor niets dat juist de traditionele bouwmarkten als Gamma, Praxis en Karwei enorm nerveus zijn. Zij zien de Duitse opmars met lede ogen aan en proberen vooral met allerlei bezwaarschriften de opening van nieuwe Hornbach- en Bauhaus-vestigingen tegen te houden. Hornbach heeft plannen voor zeker nog vijf vestigingen, Bauhaus denkt aan tien tot vijftien bouwmarkten.
Vandaag worden bezwaren tegen de komst van een Bauhaus-bouwmarkt besproken op het gemeentehuis van Arnhem. En opvallend: voor het eerst komt ook Hornbach met protesten. Jarenlang was Hornbach de luis-in-de-pels van de traditionele Grote Drie en was het vaak zelf mikpunt van protesten. Maar met de komst van Bauhaus lijkt nu ook Hornbach zich bedreigd te voelen. "Wij zijn helaas genoodzaakt mee te doen, ja", zegt een woordvoerder.
"In Hengelo zijn we net met de bouw van onze tweede vestiging begonnen", aldus marketing-manager Karin Cardinaal van Bauhaus. "Met zeker zes andere gemeentes zijn we in gesprek. Zij zien ons graag komen, vooral ook om de werkgelegenheid."
Groei mogelijk
Overigens is niet iedereen van mening dat een forse reorganisatie van de doe-het-zelfbranche voor de deur staat. Volgens marktonderzoeker Locatus hebben de bouwmarkten beslist moeilijke jaren gekend. "Maar met de aantrekkende economie, en vooral het herstel van de woningmarkt, gaan de bestedingen snel omhoog", verwacht Gertjan Slob.
"Het klopt dat er nieuwe bouwmarkten bij zijn gekomen, maar dat ging voor een groot deel ten koste van de ketens met kleine winkels", zegt Slob. "Per saldo neemt het aantal bouwmarkten dus af maar de nieuwe bouwmarkten zijn wel veel en veel groter. Dat is waar. Dus het aantal vierkante winkelmeters groeit wel."