NOS Nieuws

Klijnsma: beloning pensioenbeheerder te hoog

Staatssecretaris Klijnsma vindt dat de nieuwe bestuursvoorzitter van Vermogensbeheerder APG te veel gaat verdienen. De nieuwe topman Gerard van Olphen krijgt een salaris van 500.000 euro bruto.

De nieuwe topman heeft verder een pensioenbijdrage van 66.000 euro bedongen. Volgens APG krijgt Van Olphen 100.000 euro minder salaris dan zijn voorganger Dick Sluimers. Daarmee lijkt de vermogensbeheerder zich de kritiek aan te trekken van Klijnsma over de hoge beloning in de pensioensector.

APG benadrukt dat de beloning van de nieuwe topman voldoet aan alle gestelde normen. De staatssecretaris zegt in een reactie dat ze niet over de beloning van pensioenbeheerders gaat, maar dat ze het nog steeds te veel vindt.

Staatssecretaris Klijnsma

Eind vorig jaar maakte Klijnsma bezwaar tegen de enorme salarissen in de pensioensector. In dat verband noemde ze beloning van Sluimers die ruim 600.000 euro bedroeg. Dat is bijna vier keer zoveel als een ministerssalaris.

Klijnsma noemde in haar kritiek geen percentage waarmee het salaris van de nieuwe APG-topman zou moeten dalen. Dat is dus 16 procent geworden.

APG voert voor een aantal grote pensioenfondsen de pensioenregelingen voor 4,5 miljoen mensen uit. Het gaat onder meer om het grootste pensioenfonds van Nederland, het ABP voor ambtenaren en onderwijzend personeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl