Sepp Blatter bij de persconferentie na het uitspreken van zijn schorsing
NOS Voetbal

Klokkenluider brengt rechtszaak Blatter dichterbij

Sepp Blatter vecht al tegen een jarenlange schorsing door de FIFA, maar de kans wordt steeds groter dat hij ook voor de de Zwitserse strafrechter moet verschijnen.

"Een klokkenluider heeft interessante en relevante informatie gegeven, die ons vooruit helpt in het strafonderzoek", zei justitiewoordvoerder Andre Marty bij de ARD. "Ik denk dat tussen eind 2016 en halverwege 2017 duidelijk wordt of er genoeg bewijs is om tot vervolging over te gaan."

Jarenlange celstraf mogelijk

Vier maanden geleden opende aanklager Michael Lauber het strafonderzoek tegen Blatter, waarna hij de voorzitter een dag later liet verhoren. Ook werd zijn kantoor op het FIFA-hoofdkwartier doorzocht.

Blatter wordt verdacht van onwettig wanbeleid en verduistering van FIFA-geld voor de betaling van 2 miljoen dollar aan toenmalig UEFA-voorzitter Michel Platini. Ook zou hij televisierechten voor het WK onder de marktprijs verkocht hebben aan vice-voorzitter Jack Warner. Op de vergrijpen staat een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar.

´Iedereen jaagt op Blatter´

De Zwitserse justitie speelde de informatie uit het strafonderzoek door aan de ethische commissie van de wereldvoetbalbond. Die schorste Blatter en Platini eind december voor acht jaar. Zij hebben aangekondigd dat ze de straffen op alle mogelijke manieren aanvechten, als eerste bij de beroepscommissie van de FIFA.

Volgens Blatters vertrouweling Klaus Stöhlker is nog niet bekend wanneer de beroepszaken zullen dienen. Hij verklaarde tegenover de NOS niet te schrikken van de nieuwe berichten, omdat "er door iedereen nu op de voorzitter wordt gejaagd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl