De vluchtelingen blijven via Griekenland naar Europa komen, zoals hier in de havenstad Piraeus.
NOS Nieuws

Frontex: aantal Syrische vluchtelingen fors afgenomen

Onder de vluchtelingen die via de Griekse eilanden naar Europa komen, zijn de laatste maanden steeds minder Syriërs. Dat zegt het EU-grensbewakingsagentschap Frontex, dat vandaag de cijfers over december bekend heeft gemaakt.

Van alle vluchtelingen die in december op de Griekse kust landden, zei 39 procent uit Syrië te komen. In november en oktober ging het om respectievelijk 43 en 51 procent. Over heel 2015 bedraagt het percentage vluchtelingen dat voor de oorlog in Syrië gevlucht zou zijn 56 procent, meldt Frontex.

Timmermans

De afgelopen dagen werd flink gediscussieerd over percentages na een uitspraak van EU-commissaris Frans Timmermans. Die zei dat 60 procent van de vluchtelingen die naar Europa komen, niet wegtrekken vanwege een oorlog. Zij hebben volgens hem dan ook geen enkele reden om een vluchtelingenstatus aan te vragen.

Timmermans baseerde zich op de tot vandaag nog niet gepubliceerde cijfers van Frontex over december, die hij wel al had ingezien. Hem werd daarna verweten met cijfers te goochelen.

"Het klopt dat het aandeel oorlogsvluchtelingen uit Syrië heel erg hard is teruggelopen naar 39 procent", zegt correspondent Arjan Noorlander. "De andere groep vluchtelingen zal een ingewikkeldere asielprocedure tegemoet kunnen zien. Maar het is niet zo dat die groep perse alleen maar bestaat uit mensen die worden afgewezen. Te denken valt aan homoseksuele Irakese vluchtelingen die wellicht asiel kunnen krijgen in Europa."

Frontex

Het dalende percentage Syriërs heeft volgens Frontex te maken met de verbeterde screening van de migranten. Daardoor worden er meer vluchtelingen uitgehaald die liegen over hun nationaliteit, zegt Frontex-directeur Fabrice Leggeri.

Hij benadrukt dat de organisatie alleen helpt bij het vaststellen van de nationaliteit en geen invloed heeft op de asielzoekersprocedure.

Het aantal Irakezen dat naar Europa vluchtte via Griekenland nam in december fors toe. Van alle vluchtelingen die in december aankwamen zei 25 procent uit Irak te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl