NOS Voetbal

De Jong: wanprestatie, verschrikkelijk, slapjanussen

De Jong: wat een stel slapjanussen

Het zijn roerige dagen voor SC Cambuur-trainer Henk de Jong. Woensdagochtend zag hij topscorer Bartholomew Ogbeche vertrekken naar concurrent Willem II en 's avond ging hij met zijn ploeg hard onderuit bij AZ.

Hoewel het 'maar' 3-1 werd voor de Alkmaarders, leverde de Friese ploeg, die na twintig minuten al met 3-0 achterstond, een wanprestatie volgens De Jong. "Wat een stelletje slapjanussen zijn we met z'n allen. Ik vond het verschrikkelijk om naar te kijken."

Het nieuws van Ogbeches vertrek bereikte hem al op dinsdag en bezorgde hem hoofdbrekens. "Daar slaap je weinig van. Ik had vandaag verwacht dat we gas zouden geven. Maar de eerste helft was een drama."

Gelukkig geen gewonden

De slechte eerste helft van SC Cambuur zette kwaad bloed bij De Jong, die in de rust zijn manschappen vermanend toesprak. "Een aantal denkt dat ze voor FC Boerenpummel spelen, maar je speelt voor Cambuur. Dat zijn fanatieke mensen en daar moet je fanatiek voor spelen. Ik heb in de rust dan ook wat gedaan. Daarbij vielen gelukkig geen gewonden."

De Jong weigerde het slechte spel in Alkmaar te wijten aan het vertrek van Ogbeche, dit seizoen goed voor negen doelpunten. "Dat is geen excuus. Wij zijn professionals. Al vertrekken er vijf spelers. Je geeft je hele leven voor Cambuur, dan speel je niet als een keutel."

Dat uitgerekend Willem II, een directe concurrent in de strijd tegen degradatie, Ogbeches nieuwe werkgever is, blijkt een hard gelag voor De Jong. "Daar kunnen we als club niks aan doen. Dat is het lot van Cambuur. We staan gewoon machteloos. Er komt een speler terug waar wij weer blij mee zijn, met wie we gaan werken. Meer kan niet."

De spelers van SC Cambuur druipen af tegen AZ

Dat de club niet meer kan investeren dan het geld dat er binnenkomt, is De Jong een doorn in het oog. "De club wil gezond blijven en over drie jaar nog bestaan. Maar nu is het wel duidelijk dat de provincie en ook de gemeente Leeuwarden moet zeggen: nu gaan we Cambuur helpen, er komt een nieuw stadion."

"Dit is het duidelijkste voorbeeld van hoe machteloos we zijn. Wij kunnen niet investeren waardoor we op den duur onderuitgaan. En dat mag nooit gebeuren, want Cambuur is niet alleen sportief maar ook maatschappelijk een grote club."

Ondanks alles blijft De Jong hoopvol na de desastreuze avond in Alkmaar. "Ik laat mij niet kisten hierdoor. We zetten verdomme de schouders eronder en zullen ervoor zorgen dat we ook volgend jaar in de eredivisie spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl