Auschwitz-overlevenden met kaarsen ter nagedachtenis aan de slachtoffers
NOS Nieuws

'Overlevenden Holocaust tonen ons de veerkracht van de mens'

Over de hele wereld is vandaag uitgebreid stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Onder het Duitse nazi-regime werden in de jaren 40 van de vorige eeuw ruim zes miljoen Joden vermoord. Ook miljoenen zigeuners, communisten en homo's werden vervolgd en gedood.

De herdenking valt op de dag dat het voormalig vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd door het leger van de Sovjet-Unie, vandaag precies 71 jaar geleden. In vijf jaar tijd waren daar meer dan een miljoen mensen vermoord.

Kaarsen

Op het voormalig kampterrein in het zuiden van Polen kwamen vandaag overlevenden bij elkaar. Ze staken kaarsen aan en legden bloemen neer ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Barbara Taras zat als meisje gevangen in het kamp. "Nog steeds gaan we de scholen langs om alle verhalen te vertellen", zegt ze. "Jonge kinderen kunnen vaak niet geloven wat hier allemaal is gebeurd." Ze draagt een sjaal met een gestreept motief. Het is een verwijzing naar de kleding die de gevangenen in Auschwitz en andere kampen moesten dragen. In het herinneringscentrum op het terrein spreekt even later de Poolse president.

"Pas toen de nazi's waren verslagen en de kampen werden bevrijd, zagen we de omvang van deze tragedie. Toen pas kregen we de waarheid onder ogen", zegt president Duda. "We moeten ervoor zorgen dat zoiets nooit meer kan gebeuren. Dat is geen zaak voor politici alleen, maar voor alle mensen."

Auschwitz-bevrijding herdacht

Ook in Duitsland werden vandaag de slachtoffers van de Holocaust herdacht. In de Bondsdag sprak de Joodse schrijfster Ruth Klüger (84), die als meisje van 13 in Auschwitz zat. "Die laatste winter in Auschwitz is de koudste die ik ooit heb meegemaakt", vertelt ze.

In haar toespraak verwijst ze ook naar de huidige vluchtelingencrisis en de rol van Duitsland daarin. "Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er alweer twee of drie generaties opgegroeid in Duitsland. Tachtig jaar geleden was dit land verantwoordelijk voor de ergste misdaden van die eeuw. Nu wordt Duitsland bejubeld omdat het de grenzen opent voor de vele vluchtelingen uit Syrië en andere delen van de wereld."

De overlevenden van de Holocaust laten ons zien hoe veerkrachtig de mensheid is.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon

Op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York hield secretaris-generaal Ban Ki-moon een toespraak. "Na ruim zeventig jaar zien we nog steeds aan de overlevenden hoe veerkrachtig de mensheid is. De Holocaust was een kolossale misdaad. Het bewijs is onweerlegbaar. Zij die het ontkennen, houden vast aan onwaarheden."

Zoni Weisz veegt een traan weg tijdens zijn toespraak bij de VN

Vergeten holocaust

Ook Zoni Weisz (78), een Nederlandse Sinto, was uitgenodigd om te spreken op de VN-herdenking. Zijn moeder, zusje en broertje werden vermoord in Auschwitz; zijn vader werd gedood in een ander kamp. Weisz verstopte zich met wat familieleden in de bossen rond Assen en ontkwam zo aan deportatie.

"Ik was zeven en ik was opeens alles kwijt", zegt Weisz. "Ik viel in een bodemloos gat. Tot aan het eind van de oorlog moesten we blijven vluchten."

Weisz zegt dat wat hem betreft de vervolging van zigeuners te weinig aandacht krijgt. "De wereld weet erg weinig van de jacht op Sinti en Roma. Ik noem het de vergeten holocaust."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl