In beeld: het blindendorp van Peru

In het Peruaanse dorp Parán aan de voet van het Andesgebergte is een op de acht mensen blind. Ooit stond het dorp met 360 inwoners bekend om zijn zoete perziken, inmiddels vooral om de zeldzame en ongeneeslijke ziekte retinitis pigmentosa.

Het is een aandoening die wordt veroorzaakt door een genetische afwijking en vooral bij mannen voorkomt. De ziekte vermindert geleidelijk het zicht en leidt uiteindelijk tot complete blindheid. Zo'n drie kwart van de dorpelingen is drager van de oogziekte.

Dat inmiddels zo veel mensen blind zijn in het dorp of op zijn minst slechtziend, is dan ook niet vreemd. Jarenlang leefden zij in isolement. Contact met de buitenwereld was er nauwelijks. Dat veranderde toen er vanuit de stad een weg naar het dorp werd aangelegd en de export van perziken op gang kwam.

Het dorp kwam daardoor in het vizier van mijnbouwbedrijven die in Parán ook goud en zilver dachten te vinden. Zij stuurden naast werknemers ook artsen, die pas enkele jaren geleden het hoge aantal blinden opmerkten.

De meeste inwoners waren nog nooit bij een dokter geweest. Dorpelingen leken in eerste instantie optimistisch; eindelijk kon er iets worden gedaan aan de blindheid waarvan de gemeenschap al meer dan honderd jaar in de ban was. Maar toen wetenschappers de ziekte vaststelden, kwam het dorp bekend te staan als het blindendorp.

Dat stempel zorgde onmiddellijk voor problemen. Niet alleen de export van perziken nam af, ook zijn de dorpelingen in de regio nu ongewenst uit angst voor 'besmetting'. Bovendien wil niemand een relatie met een vrouw uit Parán, omdat zij de ziekte zouden overdragen aan hun kinderen.

  • Getty Images
  • Getty Images
  • Getty Images
  • Getty Images
  • Getty Images

Wetenschappers werken aan een behandeling door middel van gentherapie. Maar het is de vraag wanneer dat een resultaat oplevert. De ontwikkelingskosten zijn hoog en de ligging van het dorp maakt het lastig om regelmatig onderzoek te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl