De top van Shell op de aandeelhoudersvergadering: vlnr Gerrit Zalm, Guy Elliot, Simon Henry, Ben van Beurden, Charles Holliday, Michiel Brandjes, Hans Weijers, Sir Nigel Sheinwald en Gerard Kleisterlee
NOS Nieuws

Mega-overname Shell is hamerstuk en waagstuk

  • André Meinema

    Verslaggever economie

  • André Meinema

    Verslaggever economie

Shell staat aan de vooravond van de grootste overname door een Nederlands bedrijf ooit. Aandeelhouders besluiten vandaag of ze instemmen met de overname van het Britse gas- en oliebedrijf BG. De overnamesom is zo'n 50 miljard euro.

De overname is het enige agendapunt op de aandeelhoudersvergadering van Shell in het Circustheater in Scheveningen. Morgen buigen de aandeelhouders van BG zich over dezelfde kwestie.

Met de overname maakt Shell sprongen voorwaarts als het gaat om de olie- en gasreserves en de dagelijkse olie- en gasproductie. Met straatlengte voorsprong wordt Shell de grootste gasproducent van (vloeibaar) LNG ter wereld. BG beschikt over rijke olie- en gasconcessievelden in onder meer Australië, Kazachstan en de diepe wateren voor de kust van Brazilië.

Volgens Shell, dat met gas al een paar jaar meer verdient dan met olie, is gas nog decennia nodig om te voorzien in de energiebehoefte. De overgang naar duurzame energie zoals zon, water, wind en biobrandstoffen zal nog jaren duren en maakt olie en gas voorlopig onmisbaar. In bepaalde sectoren, zoals transport, zal gas zelfs onmisbaar zijn.

Laatste ronde

De overname is in feite een hamerstuk, want het gros van de grote aandeelhouders en institutionele beleggers is voor. Maar een deel van de achterban vindt de miljardenovername een waagstuk, want te duur en te onzeker in een tijd waarin voor de fossiele brandstoffen de bel voor de laatste ronde klinkt. De deelnemers aan de klimaattop van Parijs zegden vorige maand olie en gas unaniem de wacht aan en dat is geen prettige horizon voor een miljardeninvestering.

Bij de bekendmaking van de overnameplannen in april vorig jaar lag de overnameprijs nog een stuk hoger, namelijk op 64 miljard euro. Maar net als de olieprijs is de overnameprijs inmiddels flink gezakt, omdat Shell deels in contanten en deels in eigen aandelen betaalt. En de koers van het aandeel Shell is onder druk van de dalende olieprijzen en lagere omzet- en winstcijfers de afgelopen maanden gekelderd.

Omgerekend naar de koers van gisteren is het bod nu nog maar 46 miljard euro waard, een afname van bijna 30 procent.

Winst

De zorgen van sommige beleggers zitten ook juist in die lage koers en olieprijs. Shell had bij de overname en in de maanden daarna gezegd dat de combinatie van Shell en BG floreert bij een Brent-olieprijs van 50 à 60 dollar per vat. De olieprijs ligt inmiddels op de helft daarvan, zo rond de 30 dollar, waardoor allerlei winst- en investeringsvooruitzichten verdampen. De prijs is dan wel lager, maar dat geldt ook voor de opbrengsten.

Beleggers maken zich in dat spoor ook druk over het dividend, de winstuitkering. Shell staat bekend om zijn trouwe en hoge dividenduitkering en wordt niet voor niets "het wezen- en weduwenfonds" genoemd, altijd goed voor een vaste inkomensstroom. Maar het dividend komt in gevaar als omzet en winst onder druk staan door dure overnames, lage olie- en gasprijzen en het vooruitzicht dat fossiele brandstof minder belangrijk wordt. En dat raakt direct de portemonnee.

Shell haastte zich de voorbije weken te zeggen dat het dividend voorlopig onveranderd blijft, ook al is de winst nog maar een schijntje vergeleken met vroeger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl