Lex Immers begon in 2013 ook zijn eigen voetbalschool in Voorburg
NOS VoetbalAangepast

Steeds meer voetbalscholen in Nederland, maar twijfels over nut

Voetbalscholen zijn booming business in Nederland. Jonge voetballers kunnen zich er, buiten de voetbalclub om, laten bijspijkeren op technisch, tactisch of fysiek gebied. Maar sommige voetbalscholen begeven zich op schimmig terrein. Profclubs zijn sceptisch.

Het aantal voetbalscholen in Nederland stijgt explosief. Bij de Kamer van Koophandel zijn ruim 170 voetbalscholen ingeschreven, waarvan de helft de afgelopen drie jaar van start is gegaan. Veel jeugdtrainers en oud-voetballers beginnen dergelijke scholen, waar tegen betaling extra trainingen, clinics en voetbalkampen worden verzorgd.

Clubs sceptisch

Ook profs maken buiten de reguliere trainingsuren gebruik van privétrainers. Het kwam Feyenoorder Stefan de Vrij in 2013 zelfs op een reprimande te staan van trainer Ronald Koeman.

Profclubs zijn sceptisch over de opstomende voetbalscholen. Ze twijfelen aan de meerwaarde en vrezen voor blessures. "Er zijn bij ons ook wel eens ventjes die iets op een zondagmorgen gaan doen", zegt Cor Adriaanse, trainer van Feyenoord B1. "Dan gaan ze een beetje voetballen en dan krijgen ze schouderklopjes. Maar bij Feyenoord bieden we ze dingen aan waar je als voetballer mee vooruit kan."

Zaakwaarnemers met voetbalscholen

De meeste voetbalscholen zijn commercieel, maar er zijn ook andere vormen. De voetbalschool van Yalcin Zöhre benadert jeugdspelers van profclubs en biedt de talenten gratis aanvullende training aan. "Spelers die regelmatig een zesje scoren, willen een acht of een negen scoren. Wij geven aandacht aan de punten die ze willen verbeteren", aldus Zöhre.

Maar het is natuurlijk geen vrijwilligerswerk. Zöhre is naast voetbalschoolhouder ook zaakwaarnemer. En het is voor die beroepstak buitengewoon handig om profvoetballers in spé al op jonge leeftijd te scouten en aan zich te binden. "Als de speler straks doorbreekt, een contract afdwingt en naam gaat maken, dan is het goed voor de speler, de ouders en ook voor ons", stelt Zöhre.

Aantal voetbalscholen explosief gestegen

Vraagtekens

Het komt vaker voor: bij minstens vijftien voetbalscholen in Nederland is een duidelijke link met zaakwaarnemers. De branchevereniging van zaakwaarnemers, Pro Agent, zet daar vraagtekens bij. Volgens woordvoerder Roberto Branco Martins hoeven de jonge voetballers nu weliswaar niet te betalen, maar zitten ze vast aan de voetbalschoolhouder/zaakwaarnemer zodra ze een stap zetten naar een professionele carrière en hun eerste arbeidsovereenkomst tekenen.

Met die constructie worden ook de KNVB-regels omzeild. Volgens de reglementen mag een zaakwaarnemer of intermediair niet werken met spelers jonger dan 15,5 jaar. "Feitelijk bieden de voetbalscholen geen dienst aan die valt onder intermediairschap en als consequentie daarvan valt het niet onder controle van de KNVB", aldus Branco Martins.

Droom

Volgens voetbalschoolhouder Zöhre zijn de jongens hem niets verplicht. "Die jongens hebben een droom en dat is professioneel voetballer worden. Ik ben blij dat ik onderdeel ben van die droom. En als het straks tijd is om de grote wereld in te stappen van het professionele voetbal, dan ben ik er ook voor ze."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl