Thomas Kennes debuteert bij de EK kunstrijden in Bratislava
NOS Sport

Debutant Kennes gaat voor lange kür

Voor het eerst in vijf jaar doet er weer een Nederlandse man mee aan het Europees kampioenschap kunstrijden. Thomas Kennes debuteert deze week in Bratislava.

Thomas Kennes treedt deze week in de voetsporen van Bojito Mulder, die in 2011 bleef steken in de kwalificaties. “Ik ga gewoon zorgen dat ik een foutloze korte kür neerzet. Het mooiste zou zijn als ik bij de eerste 24 eindig en ook de lange kür mag doen", aldus Kennes.

Zevenvoudig kampioen

Een onbekende binnen het Nederlandse kunstrijden is Kennes (19) niet. Zeven nationale titels sleepte hij al in de wacht, al had dat ook te maken met het gebrek aan concurrentie. Kunstrijden wordt in Nederland vooral door meisjes beoefend. “Het zou mooi zijn als er wat heren bij zouden komen, want het is gewoon een heel gave sport.”

Kennes werkte weliswaar gestaag aan zijn CV op nationaal niveau, deelname aan een EK zat er eerder niet in. Dat hij nu wel zijn debuut maakt, heeft alles te maken met een andere trainingsaanpak. “Ik ben van club en van coach gewisseld. Nu word ik getraind door een Fransman, Thierry Cerez, en dat gaat heel goed. Vooral mentaal ben ik gegroeid. Ik ga nu met zoveel zelfvertrouwen een wedstrijd in. Dan wordt het leuk om een lange kür te doen.”

Charisma

Daarnaast wordt Kennes ondersteund door de Stichting Kunstrijden Nederland van Joan Haanappel, die hem vier keer per jaar een trainingskamp aanbiedt met de gerenommeerde trainer Chris Howarth. De Brit omschrijft de schaatser als “energiek en krachtig”, maar het is vooral zijn charisma waarmee Kennes zijn voordeel kan doen. “Hij krijgt steeds meer uitstraling op het ijs. Dat kun je ze amper aanleren. Je hebt het of je hebt het niet. En hij heeft het.”

“Het zou mooi zijn als er wat heren bij zouden komen, want het is gewoon een hele gave sport.”

Thomas Kennes

Toevallig

Vier jaar oud was Thomas Kennes toen hij begon met schaatsen. “Eerst ging mijn zus kunstschaatsen, want die vond de rokjes leuk. Toen ging mijn broer mee. Die paste de schaatsen nog wel, maar had er geen zin meer in. En toen ben ik erin gerold.” Dat de keuze van Kennes op kunstschaatsen viel, was min of meer toevallig. “Mijn ouders zeiden: we kunnen gaan schaatsen, maar dan wel alle drie bij dezelfde club. En dat was toevallig kunstschaatsen.”

De schoonheid van de sport werd Kennes pas op latere leeftijd echt duidelijk. “Tot mijn achtste heb ik recreatief geschaatst in de showgroep. En toen ik acht was, zag ik op televisie de echte mannen schaatsen. Toen dacht ik: dat wil ik ook.”

Olympische ambities

Als negentienjarige debuteert Thomas Kennes nu op het EK kunstrijden, waar namens Nederland ook Niki Wories in actie komt. Maar zijn ambities reiken verder dan dat.

Het ultieme doel is om ooit op Olympisch niveau te kunnen acteren. “Het gaat stapje voor stapje. Het is een lang proces. Ik zit nu nog ver van de Spelen af. Maar als ik door blijf groeien zoals ik afgelopen zomer heb gedaan, dan zit er een reële kans in.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl