Wang Baoan op een persconferentie begin vorige week
NOS Nieuws

Hoofd Chinese statistiekbureau verdacht van corruptie

In China is een onderzoek ingesteld naar het hoofd van het nationale bureau voor statistiek, Wang Baoan. Hij wordt verdacht van "ernstige overtredingen van de discipline"; met die formulering wordt gewoonlijk geduid op corruptie. Nadere details zijn niet bekendgemaakt.

Onder president Xi Jinping zijn de laatste jaren tientallen leidende figuren uit de financiële wereld, de industrie en de overheid gearresteerd vanwege corruptie. Deze maand werd bekendgemaakt dat er vorig jaar 282.000 functionarissen zijn bestraft.

Betrouwbaarheid

Wang was als hoofd van het statistiekbureau verantwoordelijk voor de cijfers over de Chinese economie. De beurskoersen in China en de rest van de wereld zijn de laatste maanden sterk gedaald door de groeivertraging van de Chinese economie en door twijfel over de betrouwbaarheid van de Chinese groeicijfers.

Wang zei vorige week dat de Chinese economie in 2015 met 6,8 procent is gegroeid. Experts denken dat de groei in werkelijkheid zo'n 4 à 5 procent is.

Wang werkte 24 jaar voor het Chinese ministerie van Financiën. Hij was pas sinds april hoofd van het statistiekbureau. Ook vandaag gingen de koersen weer omlaag, in reactie op tegenvallende cijfers over de industriële productie in december.

Persbriefing

Enkele uren voordat de verdenking tegen Wang bekend werd gemaakt, had hij nog een persbriefing gegeven over de Chinese economische prestaties van vorig jaar.

Hij zei dat de fundamenten van de Chinese economie gezond zijn en dat er geen reden is voor verdere devaluatie van de yuan, de Chinese munt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl