NOS Nieuws

Denemarken blijft minst corrupte land, Nederland staat vijfde

Denemarken blijft het minst corrupte land ter wereld, blijkt uit de jaarlijkse lijst van anti-corruptie-organisatie Transparency International. Ook de onderkant van de lijst blijft ongewijzigd, met Somalië en Noord-Korea als hekkensluiters. Nederland staat in de lijst op nummer 5.

De index wordt samengesteld op basis van de analyses van deskundigen, die onder meer kijken of regeringsleiders gestraft worden voor corruptie of juist niet, het voorkomen van omkoping en of overheidsinstellingen inspelen op de behoeften van burgers. Elk land kan maximaal 100 punten verdienen; Denemarken heeft er 91, Nederland 87. De meest corrupte landen hebben slechts acht punten.

Politici en hun vriendjes

In de top tien komen vooral Noord- en West-Europese landen voor, naast Nieuw-Zeeland, Canada en Singapore. Maar volgens Transparency International is er ook in Europa ruimte voor verbetering. "In landen als Hongarije, Polen en Turkije nemen politici en hun vriendjes steeds meer overheidsinstellingen over om hun macht te vergroten."

Kritiek is er op landen als Rusland, Azerbeidzjan, Kazachstan en Oezbekistan, waar de regeringen de open samenleving en de vrije pers geheel lamleggen. Rusland staat op de 119e plaats, samen met Azerbeidzjan, Guyana en Sierra Leone.

Op de index staan in totaal 168 landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl