Lavoy Finicum, woordvoerder van de bezetters die zou zijn omgekomen
NOS NieuwsAangepast

Politie maakt einde aan wekenlange bezetting van natuurpark in VS

Met het doodschieten van een actievoerder en de arrestatie van acht mensen is een einde gekomen aan de bezetting van een natuurpark in de VS die ruim drie weken heeft geduurd.

Leden van anti-overheidsmilities hadden zich verschanst in het hoofdkwartier van het Malheur National Wildlife Reguge in de staat Oregon.

De bezetting van het wildreservaat begon 2 januari na een vreedzame demonstratie in het naburige plaatsje Burns. Daarna namen enkele activisten bezit van het overheidsgebouw op het park, dat op dat moment gesloten was.

De bezetters kwamen op voor twee boeren die in de gevangenis zitten voor het in brand steken van overheidsgrond.

Houthakkers

Op de achtergrond speelt een jarenlange strijd in de VS over het beheer van natuurgronden in het westen van het land. De actievoerders vinden dat de overheid gebieden moet afstaan aan de boeren. Hun actie in het wildreservaat moest symbool staan voor de strijd van 'vrije Amerikanen' tegen de overheid.

De leider van de bezetters, Ammon Bundy, voerde eerder actie voor het vrijgegeven van federaal land aan houthakkers en boeren. Bundy zou een van de arrestanten zijn. "We blijven hier zo lang we willen", zei Bundy eerder in een video die op Facebook staat.

Volgens media in Oregon is de omgekomen bezetter LaVoy Finicum (54), die optrad als woordvoerder van de actievoerders. Tegen NBC News had hij gezegd: "Er zijn zaken die belangrijker zijn dan je eigen leven en vrijheid is daar een van".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl