Kamp tijdens het debat in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Kamp: gasexport niet zomaar omlaag

Minister Kamp van Economische Zaken is niet van plan om de export van gas uit Groningen versneld terug te schroeven. Dat zei de minister tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Kamp wil zorgvuldig overleggen met de landen waar Nederland gas aan verkoopt, omdat zij net als Nederland afhankelijk zijn van het gas. "Ook mensen in Duitsland, België en Frankrijk gebruiken gas uit Groningen. Al hun apparatuur is daarop ingesteld en daar moet je dus rekening mee houden."

PvdA-Kamerlid Vos zei vanochtend dat zijn partij wil dat de export wordt afgebouwd en het gas uit Groningen in de toekomst alleen voor Nederlands gebruik is. Maar ook hij maakte het voorbehoud dat er overlegd moet worden met het buitenland.

Motie

Het kabinet wil de export vanaf 2020 afbouwen. Veel oppositiepartijen willen dat dit veel eerder gebeurt.

Een Kamermeerderheid wil dat het kabinet een onderzoek start naar de mogelijkheden om de exportcontracten zo veel en zo snel mogelijk af te bouwen. Volgens de politici is een overgang naar duurzame energie noodzakelijk en kan het Gronings gas worden ingezet als een reserve.

Waardevermeerderingsregeling

De Kamer had Kamp ook gevraagd om de zogenoemde waardevermeerderingsregeling te behouden. Ook commissaris van de koning Max van den Berg pleitte hiervoor; hij diende daar vandaag een petitie voor in. Met die subsidieregeling konden Groningers met schade in aanmerking komen voor een bedrag van maximaal 4000 euro om hun huis te verduurzamen.

Kamp meldt dat er veel gebruik van is gemaakt en dat daardoor het geld, dat voor 5 jaar bedoeld was, al na 2 jaar op is. Volgens de minister is er nu geen budget om de regeling te verlengen. De Kamer wil dat het kabinet er in de voorjaarsnota alsnog geld voor inruimt.

Kamp gaat gasexport niet zomaar verlagen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl