PvdA steunt voorstel bombardementen in Syrië
De PvdA is akkoord gegaan met Nederlandse luchtaanvallen op IS-doelen in Syrië. De regeringspartij is er lang niet van overtuigd geweest dat bombarderen een goede oplossing is, omdat een militaire strategie ontbreekt.
Een meerderheid van de Tweede Kamer is al langer voor militair ingrijpen. Regeringspartij VVD vindt dat het kabinet niet langer moet treuzelen.
Volgens de liberale fractie is bombarderen de enige effectieve manier om IS te bestrijden. Ook CDA, PVV, ChristenUnie, SGP, de fractie Bontes-Van Klaveren en de eenmansfracties Houwers en Van Vliet willen een uitbreiding van de huidige missie.
Op dit moment bombarderen vier Nederlandse F-16's vanuit een basis in Jordanië alleen IS-doelen in Irak.
PvdA-Kamerlid Servaes zegt dat er nu voldaan wordt aan twee belangrijke voorwaarden van de PvdA: "Er is een volkenrechtelijk mandaat en er is een politiek proces op gang gekomen. Vorige week zijn de gesprekken tussen het Assad-regime en de oppositie begonnen. Dat moet uiteindelijk leiden tot het vertrek van Assad."
Welwillend
Servaes zegt dat het nu aan het kabinet is om concrete voorstellen te doen voor wat Nederland dan in Syrië kan betekenen. "Maar wij staan er dus welwillend tegenover." PvdA-leider Samsom wil nu welwillend naar het kabinetsvoorstel kijken, omdat er aan de PvdA-voorwaarden is voldaan. "Je moet alles op alles zetten om het kwaad te bestrijden, dus moet er ook gewerkt worden aan humanitaire en politieke steun", aldus Samsom.
De PvdA-fractie heeft vanmorgen vergaderd over het uitbreiden van de bombardementen van Irak naar Syrië. Met de steun van de regeringspartij PvdA wordt de weg vrijgemaakt voor het kabinet om de militaire inzet tegen IS te versterken.
In december hebben de Amerikanen en Fransen Nederland gevraagd de strijd tegen IS "te intensiveren". Premier Rutte zei dat het kabinet een heel zorgvuldig besluit wilde nemen en dat daar de tijd voor genomen zou worden.
De verwachting is dat het kabinet vrijdag een besluit neemt. Dan zal duidelijk worden wat de Nederlandse militairen gaan doen in Syrië. Premier Rutte zegt dat nu het PvdA-standpunt duidelijk is, het kabinet "het gaat wegen".
De Nederlandse bijdrage aan de missie tegen IS in het Midden-Oosten duurt tot oktober 2016. Deze zomer worden de vier F-16's teruggetrokken voor onderhoud en training. De Belgische luchtmacht neemt dan taken over.