In Amsterdam worden de zwaarbewapende politiemensen ingezet bij het Scheepvaartmuseum
NOS NieuwsAangepast

'Politie krijgt met mitrailleurs meer vuurkracht'

De 150 agenten die gaan patrouilleren met een mitrailleur vormen een duidelijk antwoord op een eventuele aanval, zegt politiewetenschapper Jaap Timmer van de Vrije Universiteit. "Ze kunnen adequaat reageren. Ze hebben niet alleen zwaardere wapens, maar ook een steviger kogelwerend vest en een zwaardere helm."

De speciaal opgeleide politiemensen krijgen een pistoolmitrailleur met meer vuurkracht dan hun reguliere wapen. Timmer: "Het gewone politiewapen heeft een capaciteit van vijftien kogels, de mitrailleur heeft er dertig. Bovendien is hij nauwkeuriger en kan hij door de langere loop verder schieten." Overigens moeten agenten wel steeds de trekker overhalen, want het is geen automatisch vuurwapen.

Vakbonden verdeeld

De vakbonden reageren verdeeld op het besluit. De Nederlandse Politiebond is terughoudend, terwijl de ACP juist om deze agenten had gevraagd.

"Wij begrijpen dat er goed nagedacht moet worden over de beveiliging van specifieke objecten, maar voor de totale veiligheid van Nederland geloven we niet in agenten met mitrailleurs. Bovendien heeft de politie een vaste sterkte. Als je meer agenten gaat inzetten op de ene plek, gaat dat ten koste van de andere plek", zegt bestuurslid Albert Springer van de bond.

Zo ziet politie met mitrailleurs eruit op straat

De ACP vindt niet dat het besluit ten koste zal gaan van de agenten op straat. "Dit is nodig om het gat te vullen tussen de speciale eenheden die beperkt inzetbaar zijn en het gevoel van de collega's dat ze snel back up hebben. We willen de agenten zeker niet van straat halen", reageert voorzitter Gerrit van de Kamp.

Gerrit van de Kamp van politiebond ACP

Aanleiding voor het besluit om meer politiemensen met de zwaardere wapens uit te rusten zijn de aanslagen in Parijs op 13 november, waarbij de terroristen automatische wapens gebruikten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl