Operationeel directeur van de KNVB, Gijs de Jong
NOS Voetbal

KNVB: tv-programma lokt matchfixing uit

TV-programma Rambam heeft eind december geprobeerd wedstrijden in het Nederlandse betaald voetbal te manipuleren. In een brief van de KNVB waarschuwt de bond clubs en scheidsrechters hiervoor.

In de brief - waarop de Telegraaf beslag heeft weten te leggen - laat Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB, weten dat de verzoeken waarschijnlijk van een tv-programma vandaan komen. Dat programma is Rambam, lieten de makers van het onderzoeksprogramma weten.

"Afgelopen weekend zijn wij door het functioneel parket van het Openbaar Ministerie geïnformeerd dat een televisieproductiemaatschappij spelers benadert met het verzoek of men bereid is wedstrijden te manipuleren."

Speler tipte KNVB

De voetbalbond legde de zaak zelf bij het OM voor. Dat kwam na onderzoek uit bij productiemaatschappij CCCP, producent van Rambam.

"Begin december hoorden we hier voor het eerst van toen een speler ons belde", zegt een woordvoerder van KNVB. "Vervolgens hebben wij direct contact gezocht met het OM en zo is het balletje gaan rollen. Deze zaak laat zien dat een melding door spelers bij de bond kan leiden tot het achterhalen van de anonieme beller. Het openbaar ministerie kwam bij productiemaatschappij CCCP uit."

De manier waarop de tv-makers te werk zijn gegaan stoort de bond nogal.

"Er zit voor ons verschil tussen daadwerkelijk iemand ontmaskeren die zich schuldig maakt aan manipulatie of willekeurig rondbellen en spelers proberen zover te krijgen. In dat eerste geval draagt een programma bij aan een oplossing en in het tweede geval creëert het tv-programma een probleem om daar vervolgens een uitzending van te maken. En met de informatie die we nu hebben, lijkt het dat laatste. En dat vinden we op z’n minst dubieus", aldus de KNVB.

KNVB neemt matchfixing-zaak hoog op

Gebrandmerkt voor het leven

"Mochten er spelers zijn die hebben toegehapt, dan is dat natuurlijk uiterst kwalijk. Ongeacht door wie je wordt gebeld. Tegelijkertijd weten we dat er spelers gevoelig kunnen zijn voor omkoping. Dat bewijzen al die zaken wel die we inmiddels allemaal kennen. Om het anders te zeggen: daar hebben we geen televisie-uitzending voor nodig", aldus de KNVB.

"Het risico is dat er nu spelers worden benaderd, die er anders nooit mee in aanraking zouden zijn gekomen. Als een speler erop ingaat, zit die hartstikke fout, maar die wordt dan wel gebrandmerkt voor het leven voor het maken van een televisie-uitzending. Moreel gezien zetten wij daar wel onze vraagtekens bij. Nogmaals, het is voor ons anders als ze daadwerkelijk iemand ontmaskeren die zich al bezighield met matchfixing.”

De KNVB overweegt aangifte te doen tegen CCCP. "Het OM heeft de zaak in onderzoek. We overleggen met hen de te nemen stappen."

CCCP laat weten inmiddels in gesprek te zijn met de KNVB. In een verklaring laat de directeur-eigenaar van het productiebedrijf, Mattias Schut, weten dat de voetbalbond en CCCP hetzelfde belang dienen. Hangende het onderzoek wil het bedrijf echter geen nadere toelichting geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl