Vluchtelingen bij de Duitse grens

Duitsland wil binnengrenzen langer controleren

Een aantal EU-landen wil de binnengrenzen langer blijven controleren in verband met de vluchtelingencrisis. Nu mogen landen dat voor een periode van maximaal zes maanden doen, maar Duitsland en Oostenrijk hebben gevraagd om dat te mogen verlengen naar twee jaar.

Dat zegt staatssecretaris Dijkhoff na een vergadering van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

In het Schengengebied geldt vrij verkeer van personen en goederen. Vanwege de grote toeloop van vluchtelingen in met name Duitsland en Oostenrijk hebben die landen voor een periode van zes maanden grenscontroles ingesteld. Pas als er sprake is van aanhoudende problemen met het toezicht aan de Europese buitengrenzen, mag een verzoek tot verlenging worden ingediend.

Dijkhoff: verzoek Duitsland en Oostenrijk serieus nemen

Duitsland en Oostenrijk hebben in de vergadering gevraagd om de verlenging voor te bereiden. Dijkhoff neemt het verzoek serieus. "Het is duidelijk dat het menens is. Het belang is duidelijk", zegt de staatssecretaris.

Dijkhoff denkt niet dat de verlenging van de grenscontroles de oplossing is voor de vluchtelingencrisis in Europa. "Maar zolang er geen oplossing is, en de aantallen vluchtelingen zo hoog zijn dat het niet goed onder controle te houden is, dan zul je begrip moeten hebben voor deze voorstellen."

Omdat de vergadering in het Scheepvaartmuseum een informele bijeenkomst was, konden er nog geen besluiten worden genomen. De ministers kwamen bijeen in Amsterdam omdat Nederland tot en met juni voorzitter van de Europese Unie is.

Timmermans

Ook eurocommissaris Timmermans liet zich vandaag uit over de herinvoering van controles aan de Europese binnengrenzen. "Het is niet de oplossing van het probleem. Maar als er niet snel een oplossing komt, moeten we teruggrijpen naar interne grenscontroles."

Het zou volgens de eurocommissaris enorme economische gevolgen kunnen hebben. "Dat kan uren, en soms dagen, vertraging opleveren aan de binnengrenzen. Dat levert veel schade op voor de transportsector."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl