Arek Milik viert een doelpunt
NOS Voetbal

Milik: bij Ajax krijg je als spits niet veel kansen

Sinds Frank de Boer aan het roer staat bij Ajax, komt de clubtopscorer in een seizoen niet verder dan dertien goals. Elk jaar opnieuw zijn er vraagtekens over de invulling van de spitspositie. Ook Arek Milik ontkomt niet aan de Amsterdamse twijfels.

De Boer hoopt deze transferperiode een nieuwe goaltjesdief te contracteren. "Het is heel simpel", zegt hij. "Je wordt niet kampioen met elf man, maar juist met een hele goede bank. Stel Arek raakt geblesseerd, wie vervangt hem dan? Yaya Sanogo is daar nog niet klaar voor."

Milik: ons spel ergert me soms

Dus lijkt het erop dat De Boer zoekt naar een tweede spits, achter Milik. Maar de nieuwe man moet direct inzetbaar zijn en het verschil kunnen maken, liet hij eerder weten. In dat geval lijkt de eventuele komst van een nieuwe spits wel degelijk gevolgen te hebben voor de positie van Milik.

"Hij is er nog niet, maar doet heel veel dingen goed", zegt De Boer over zijn pupil. "Daarom stel ik hem ook continu op. Hij moet beter leren herkennen wanneer hij aanspeelbaar moet zijn of juist diep moet gaan. Scoren kan hij, zijn linkerbeen is ongekend goed en de chemie met zijn medespelers gaat ook steeds beter. Ik ben tevreden over hem."

Scorende Milik voor Ajax

De geluiden over een nieuwe spits zijn ook bij Milik bekend. "Ik ben daar niet mee bezig", zegt de Poolse nummer negen. "Ik ben gewoon de spits. Dat is voor mij het belangrijkst."

Irritatie

Hij is aanvalsleider van een ploeg die bekritiseerd wordt vanwege het saaie spel. Vaker wordt er gekozen voor een risicoloos balletje breed dan voor een splijtende pass naar voren.

"Dat is soms irritant voor een spits, maar ik heb er begrip voor. Dat is ons spel. Soms ergert het me, maar ik speel voor de ploeg. Bij Ajax krijg je als spits niet veel kansen, maar ik heb toch veel gescoord en ook veel assists gegeven", aldus de 21-jarige Ajacied, die tot nu toe goed is voor acht goals en zeven assists in zeventien competitieduels.

Hij vervolgt: "We creëren wel kansen voor de ploeg, maar niet in het bijzonder voor de spits. Dat zou volgens mij beter kunnen, maar ik doe het toch niet slecht. Ik moet me ook gewoon verder ontwikkelen en ik weet dat we allemaal alles beter moeten doen."

Clubtopscorers bij Ajax onder Frank de Boer

SeizoenTopscorerGoals
2010/2011Mounir El Hamdaoui13
2011/2012Siem de Jong13
2012/2013Siem de Jong12
2013/2014Davy Klaassen/Kolbeinn Sigthorsson10
2014/2015Arek Milik11

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl