NOS Nieuws

Geredde bootvluchteling: het was net als in de Titanic

Overlevende vluchtelingen over tragedie op zee

"Ik lag te slapen. Toen ik wakker werd, zag ik dat ons schip kapot was en dat iedereen huilde", zegt Ismail. Hij is een van de migranten die vrijdagnacht een ongeluk met een vluchtelingenboot tussen Turkije en Griekenland overleefden. Tientallen anderen kwamen daarbij om het leven.

"Het was net als in de film Titanic. Iedereen schreeuwde en uiteindelijk kapseisde de boot." Samen met ongeveer 25 anderen werd hij gered, toen opvarenden van een passerend schip te hulp schoten. Ze werden naar de haven van het Griekse eiland Kalymnos gebracht.

Geen kracht meer

"Het schip ging op en neer", zegt Irfan, een andere overlevende. "Toen kwam er water in de boot. Mijn neef Mohammed kwam onder het schip terecht. Hij probeerde boven water te komen, maar het lukte niet. Uiteindelijk kreeg hij een touw te pakken en kwam hij weer boven. Ik wilde hem toen optrekken, maar ik kon het niet. Mijn schouder kon het niet aan. Ik had alleen nog kracht om mezelf redden."

Neef Mohammed overleefde het ongeluk wel. Hij zit naast Irfan en kijkt zwijgend voor zich uit in de haven van Kalymnos.

Toen een vrouw een reddingslijn kreeg toegeworpen, liet ze haar baby los.

Kapitein van het schip dat de vluchtelingen redde

De kapitein van het schip dat de drenkelingen aan land bracht, is geschokt. "In het water lag een vrouw met een baby in haar armen. Misschien was de baby al dood, dat kon ik niet zien. Toen de vrouw een reddingslijn kreeg toegeworpen, liet ze de baby gaan en greep ze de lijn. Ik kon mijn ogen niet geloven."

Marco Procaccini van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is op het eiland. Hij komt net uit een tentenkamp, waar een aantal kinderen dat de ramp overleefde ligt te slapen. "Ik moet steeds aan mijn eigen kinderen denken", zegt hij. "Slapende kinderen lijken allemaal op elkaar. Als ik die kinderen zie, lijken ze op die van mij. Dat maakt dit werk soms moeilijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl