Irina Maratsjeva won zilver bij de EK in 2012
NOS Sport

Vier Russische atleten geschorst vanwege doping

Het Russisch olympisch comité heeft vier atleten geschorst vanwege dopinggebruik. De bekendste is 800 meterloopster Irina Maratsjeva. Zij won zilver bij de EK atletiek in 2012. Zij is voor twee jaar geschorst.

De andere drie zijn snelwandelaarster Anna Loekjanova (twee jaar schorsing) en de middenafstandloopsters Jelena Nikoelina en Maria Nikolajeva (vier jaar). Zij zijn de eerste atleten die door het Russisch olympisch comité (ROC) worden geschorst. Daarmee beantwoordt het ROC aan de eisen van de internationale atletiekfederatie IAAF en het wereldantidopingagentschap WADA om de sport in Rusland te zuiveren van dopingmisstanden.

Een onderzoekscommissie van het WADA heeft recent een omvangrijk dopingnetwerk in Rusland blootgelegd. Coaches, officials en zelfs vertegenwoordigers van de overheid waren betrokken bij het verstrekken van dopingpreparaten aan atleten en zorgden er bovendien voor dat positieve dopingtests in de doofpot verdwenen. De Russen kregen daarbij ook nog steun van enkele corrupte officials van de IAAF.

56 Russische atleten zitten schorsing uit

Door het dopingschandaal mag voorlopig geen enkele Russische atleet op internationale toernooien uitkomen. De IAAF heeft een commissie ingesteld die moet bepalen wanneer Rusland weer aan de voorwaarden voldoet. Daardoor komen de Olympische Spelen in Rio de Janeiro voor de Russische atleten in gevaar. Op dit moment zitten 56 Russische atleten een dopingschorsing uit.

Opvallend is dat Irina Maratsjeva tijdens de EK in 2012 eigenlijk brons won. Maar nadat haar landgenote Jelena Arzjakova, de winnares van goud, betrapt was op doping, schoof zij een plek op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl