Het dubbelportret met Amalia van Solms
NOS Nieuws

Het Loo verwerft portret Amalia van Solms

Paleis Het Loo heeft onlangs een dubbelportret van Gerard van Honthorst gekocht. Daarop is de vrouw van stadhouder Frederik Hendrik, Amalia van Solms, afgebeeld met een nicht.

De curator van het museum noemt het bijzonder dat deze Honthorst kon worden aangekocht. "Zijn portretten van de Oranjes komen nauwelijks op de markt", zegt curator Hanna Klarenbeek.

Het schilderij is gekocht met de steun van onder meer de BankGiro Loterij, het Mondriaan Fonds en de Vereniging Rembrandt. Het aankoopbedrag is niet bekendgemaakt.

Verdwenen

Het portret, waarop Van Solms is afgebeeld als jachtgodin Diana en haar nicht Charlotte de la Trémoïlle als Ceres, werd in 1632 besteld bij Honthorst, de favoriete schilder van de Oranjes. Het hing jarenlang in het jachtslot Huis Honselaarsdijk in Zuid-Holland.

Het verdween rond 1795 uit de stadhouderlijke collectie en was volgens Het Loo decennialang spoorloos. In 1951 dook het op bij een veiling in Londen, om vervolgens weer in een privécollectie te verdwijnen.

Afgelopen jaar bood een Amsterdamse kunsthandelaar het portret aan op de TEFAF, waar Het Loo toesloeg.

Audiëntiekamer

Het museum is van plan het werk op te hangen in de bedkamer van Mary II, omdat daar gasten werden ontvangen, net zoals in de oorspronkelijke kamer waar het portret hing op Huis Honselaarsdijk.

Klarenbeek: "Dankzij dit schilderij kunnen we bezoekers niet alleen laten zien met welke pracht en praal Amalia en Frederik Hendrik zichzelf lieten afbeelden. Ook tonen ze de waarde aan die Willem en Mary hechtten aan deze portretten van hun voorouders, door ze prominente plekken in hun paleizen te geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl